24smolian.com/Общество

Това лято и сезонът не е нормален, като всичко в държавата ни, коментират родопчани, които работят по родните ни курорти. Кажи-речи по средата на сезона все още се търсят кадри за определени позиции. Камериерки, миячки, чистачки, сервитьори, бармани и магазинери. Най-големият куриоз е, че в във фейс група за търсещи и предлагащи работа по морето само някой да напише, че търси работа, буквално работодатели го засипват със съобщения. А бяха времена, когато работодателят избираше работника си. Този проблем с кадрите се задълбочава с всеки сезон, независимо дали е зимен или летен.  

 

10 евро на час или 1000 лева на месец без почивен ден

 Хората не са глупави вече. Работили са в чужбина или си разменят информация. Там за час вземаш по 8-10 евро, а тук в магазин лятото блъскаш по 14 часа без почивен ден за 1000-1500 лв. „Който иска да им работи на нашите пишман бизнесмени, които експлоатират хората за без пари“, споделя жена, която категорично отказва да работи по нашите курорти.    

Действително положението със заплатите по морето не е розово. Камериерки работят по 8-10 часа за 800-900 лв. В заведение един работник е сервитьор, барман и готвач за

1000-1100 лв. без в тази сума да влиза бакшишът. Родопчани, работили по морето, коментират, че и този сезон заплатите са по-малки за сметка на часовете работа. Хора, които са от години при едни и същи работодатели отбелязват, че и това лято персоналът е драстично намален. Ако в магазин са работили по двама души и са се сменяли, сега работи един човек за повече часове и същата заплата.

 


Младите хора пък напускат бързо

 Не ги удовлетворяват условията за работа като брой часове, начало на работния ден, почивки и почивни дни и разбира се –заплата. Персоналът отново е от хора предимно над 40 години.  При липса на работещи и качеството на услугата е по-ниско.

Родопчани споделят, че стискат зъби, защото имат кредити за плащане, наближава и новата учебна година, а след нея и зимата, която е по  6-7 месеца в Родопите. Както се говори, че ще има енергийна и газова криза, положението става страшно. „Още отсега зареждаме с дърва, защото може да има режим на тока. Мъжът ми работи като готвач в Несебър и ни праща пари да купуваме за огрев. Синовете ги режат, цепят и подреждат“, споделя смолянчанка. „Жена ми работи на две места в Слънчев бряг. До обяд е камериерка, а следобед мие чинии в хотел. Праща всяка седмица пари за сметки. Имаме и бързи кредити. Аз си счупих крака, преди 10 дни ми свалиха гипса и с децата сме си в Смолян“, коментира смолянчанин.

Може да е тежко и да дават по-малко пари на морето, но все пак това е начин  да се позакърпи отънелия бюджет, да се плати нещо належащо, да се спестят пари за предстоящата дълга и тежка зима и галопиращата инфлация. Затова хората стискат зъби и работят, все пак сезонът е 3 месеца и се издържа някак си.

Това лято обаче не се очертава родните ни курорти да бъдат пълни, както миналата година, защото граничните пунктове вече са отворени. Летният сезон през 2020-21 г. беше спасен от българските туристи, защото заради пандемията и изискванията на всяка държава беше трудно да се отиде на почивка в чужбина, а в някои случаи беше невъзможно. Това се отнасяше особено за Гърция, която е предпочитана дестинация от нашенци. Сега обаче не е така. Сънародниците ни предпочитат да почиват в Гърция и Турция, защото им е по-изгодно и финансово. 

 

Няма ги и руснаците

 Летният сезон на този етап е много слаб и собственици на хотели и заведения са много притеснени как ще си покрият разходите за наеми, зареждане със стока, заплати, осигуровки и други разходи. Няма ги и руските туристи, които са много желани по родните ни курорти. Няма ги и българските, тук –там се чува българска реч, плажовете също не са пълни. А сега и предстоящата ковид вълна може да откаже и решилите да почиват по нашите курорти.

И така оцеляването в България и през лятото продължава. Несигурността и притесненията на хората също. В едни по-хубави времена лятото се свързваше с романтика и безгрижие, но сега не е така.

Изобщо в България екшънът не спира, но за съжаление действието се развива в реално време, а не във филм.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I