Жельо Михов/24smolian.com/Общество

„Мечтата ми е да стана кмет“

 „Мечтата ми е да стана кмет на нашето село, че да направя улица до къщата ни!“.

Откровение от ученик от Родопите, направено в края на 90-те години. Поне е честен. Искал е пост, за да се облагодетелства лично. Признава си. Но покрай него щеше да облажат и комшиите.

Дертове и кахъри на един младеж, който обикновено на въпрос „Comment ca va?“, отговаряше със „Ca va mal*.

Сега го няма. В страната. Отдавна гимназията не му служи за нищо. Само част от спомените. Строител е. На съвременна Европа. Която много, много не се интересува  нито от него, нито от народа му. За нея са важни заповедите от Вашингтон и измислената държава Македония. Дали северна, южна или централна, няма никакво значение.

Това е важно за Урсула някоя си, която отиде в Скопие и рече, че имало македонски език. Германската гинеколожка си няма и на идея какво е енциклопедия „Британика“ и какво е записано срещу български език и Македония там.

Но така става, когато медици стават военни министри, а после шефове в ЕС и допускат други да им диктуват дневния ред, мислите, пък вече се чини и какъв цвят гащи да си нахлузят сутрин.

Измамата ЕС, в която гласът на всеки се чувал.

Море, сокол пие. Т`ва де, мореее, една важност има и тя е речена от Високото ниво на най-елитния Старчески дом в света.

Умните ще се сетят.

По-„красивите“ ще броят раздаденото.

Идеалистите ще псуват.

 


Кризата държи дистанционното

 

Кризата удобно се настани във всеки хол. Разплула задник, конкурирайки инфлацията по мащаби на седалищните части. Сменя каналите и зяпа с интерес българска телевизия.

Улучва новините.

По единия канал ковид истории.

Захили се още повече.

На следващия-парламентарен обзор. Спорят кой празник бил по-голям празник. 3 март или 24 май.

Стана й интересно.

В един момент дебатът заприлича на „кокошката или яйцето е изначално“. Разпенявил се там един, дето довчера наричаше вожда си „карикатура“, а сега е готов да скочи за него от Аспаруховия мост (не е сигурно).

Направо се разтресе от смях.

„А, Б, В…“ почна да си повтаря Кризата и пръстът й заигра по червеното копче на дистанционното. За приключване…

Знаете ли какво е приключване? На първия ред сте и наблюдавате процеса. За каквито и евроатлантически ценности да ви говорят, той е в ход. И ще бъде съкрушителен. Защото властта е в едни ръце, ръководени от други, които нямат нищо общо с вашите мазоли.

Но пък вашето мълчание е добре дошло за тях.

 

Колонията

 

Течаха едни консултации при президента Румен Радев преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент. И докато това ставаше, изтече информация, че депутати от различни партии по същото време са били поканени на закуска в посолството на САЩ. Естествено, не са отказали на предложението на Херо Мустафа.

Как да се възприеме това?! Проява на учтивост преди дипломатът да напусне страната? Не. Защото, ако същото се бе случило в руското посолство, знаете какво щеше да настане, какъв вой до небесата. Но и няма как Митрофанова да кани когото и да било. Целият персонал бе изгонен, барабар шофьорите. Та сега няма кой едно кафе да поднесе.

Изказване на Асен Василев: Инструкции от посолства не приемаме, независимо какви са. Поводът-на два от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ е било подшушвано отвън за евентуално взаимодействие между ПП и ГЕРБ на база евроатлантически ценности…

Всичко, всичко ужасяващо започва да прилича на безпрецедентно вмешателство във вътрешната политика на страната. На тотална загуба на суверенитет и превръщането ни окончателно в… колония.

Но няма кой да изгони господарите от това посолство.

Няма.

Защото прислугата няма такава власт.

От тук насетне каквото ви кажат, това ще правите. И по пет маски, ако трябва ще носите.

Защото едното има връзка с другото.

 

Имате свободата…

 

Да умрете за императора. Но той не се намира в страната. Не се намира и в Кремъл, както едни, дето са умни и красиви, а вие грозни и тъпи, се опитват да ви обясняват.

Това е свободата. Да имате банани целогодишно. И разкъсани дънки. Да живей!

 


Искате промяна

 

Как да стане.

Всички са под полата на статуквото. А то се диктува от парите, от разни съюзи и алианси. Всеки е готов на всичко, за да се хареса на новите господари. Както беше в онова, толкова мразеното време. Сега е същото. Само дето подмазвачите са наследници на онази каста на приближените до властта.

Потомственият елит на подлизурковците ви управлява. Децата на онези, които държавата пращаше из чужбина да учат, а вашите се явяваха на изпити из нашите, „селски“ за тях университети.

Тази команда сега ви говори за демокрация.

А това е просто управление на олигархията. Още от древна Елада. Който не е съгласен,  пък нека прочете нещо. Хората с имоти имат право на глас-бедняците, робите, децата и жените да го… По един министър.

Това е демокрацията. От древния свят. Сега не е по-различна.

Изборите нищо не могат да променят.

 

Кадрите решават всичко

 

Знаете го, чували сте го. И е вярно. Кадрите са всичко. Но докато Татото ви казваше, че има мат`рял за манифестации, то Бокото ви рече, че мат`рялът е кофти.

Всите прости, като него.

С други думи, кадри няма.

Няма и да се намерят.

ЕС отвори врати и де що имаше потенциал избяга.

Сега ще го връщаме. С евтина минерална вода може би?

Дето при нас е близо 4 лева, а в пустинята на Дубай е стотинки.

А при нас де копнеш излиза.

Всичко е продадено.

Не чакайте месии. И най-читавите хора да се съберат, край тях ще се впият кърлежите от всякакви други партии. Из всички структури ще плъзнат обичайните двойкаджии по морал.

Иначе речено, башибозук, готов на всичко само и само да не работи, но да не е беден.

Не чакайте чудо. Човечеството тръгва по възходяща линия не с еволюция, а с революция.

Научно доказано.

Но не с маймуните на Дарвин.

Ако искате да сте като тях, дървета колкото щете.

*Превод от френски:

-Как си?

-Зле.

На снимките:

-Катастрофа

-Стадото

-Все чакаме

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I