24smolian.com/Коментари/Политика

Последната седмица бе изхабена политически не защото не можеше да се събере необходимо парламентарно мнозинство за ново правителство, а защото „чорбаджиите“ имаха времева необходимост за изплащане на едни огромни суми. Но и това не е новина, у нас винаги става дума за много пари. Към момента фокусът е върху 11 с девет нули подир. Но и не само. Спектакъл за пред електората. Зад завесата е малко по-различно…

Пред публиката. От тройната коалиция реват, че трябвало да се мисли за България, да се мисли за милиардите от Брюксел, които ще получим само, ако приемем 22 закона, ама за тях и самите управляващи не бързат, а и нямат готовност.

Асен Василев не става за премиер, ГЕРБ пък на момента ще върнат втория проучвателен мандат. За третия се натискат „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Малки, лекьосани, а при предсрочни избори и извънпарламентарни, вероятно. Но искат да правят кабинет. Слави Трифонов бил готов да върне Четворната коалиция, но ако отпаднели Кирил Петков и Асен Василев. Звучи като кирилпетковото „С депутати от ГЕРБ може, но ако Борисов е на някой топъл остров“. Количествените изменения не водят непременно до качествени такива. Все едно джипката ще остане без гориво или мобилният без покритие. Все същата джибра в старата каца, в тих унес от ферментация.

В същото време се разиграва трагедията „Служебен кабинет“. Той щял да върне така омразния руски газ в хранилищата. Защото от трибуната на парламента стана ясно, че газ няма. Няма и да има. И доскорошните „симпатяги“ се обърнаха срещу ментора си. Доколкото изобщо президентът е бил в това си качество. Или направо му е подшушнато за имената. Тук пада завесата. Пред нея са едните милиарди, зад нея истинската причина за всякаквите калкулации и колаборации. И тупане на топката.

Социологическа агенция издаде направлението. ГЕРБ и ПП водят, след тях останалите евроатлантици. Математикът на изборния процес изрече на глас, това което отдавна се върти в умовете. Доскорошни противници в едната част на залата, с евроатлантическа спойка. Цялата драма идва от един евентуален предсрочен вот, в който някои неща могат да излязат извън контрол.

Целта е България да продължи да бъде в зоната на влияние на Запада. Защото според проучванията в ЕС, все нагласите са проруски. Това и ще формира евентуално бъдещо правителство. Милиардите са само бонус. Тест за нервите на обществото. И тази цел ще бъде постигната дори с цената на Петков и Василев далеч от парламента, Борисов-в пенсия с почести в Банкя. Не че няма да продължат със съветите.

А Слави? Той и без това съществува май единствено във Фейсбук.

Това са доловимите нюанси иззад завесата. Очаквайте поредната пропусната седмица и тупане на топката. За цирковете с депутатите, програмата си я знаете.

Висшият фактор в българската политика не е партийният лидер. Друг е. И това изобщо не е „суверенът“.



Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I