24smolian.com/Общество

Очертава се по-топла зима, а септември ще е супер за море, гласи прогнозата на климатолога проф. Георги Рачев, пише Факти бг.

„Погледнах току-що двата глобални модела, които дават представа какво ще се случи през зимата. Става въпрос за американския модел на НОА и за нашия, европейския модел, на центъра за средносрочни прогнози. Дори днес се появи европейската прогноза и за февруари.

Очаква ни по-топла от нормалното зима. Казвам го съвсем откровено.

Според европейския център декември месец ще бъде с около 1-1,5 градуса по-топъл от нормалното. Януари се очаква да бъде с около 0,5 градуса по-топъл, а февруари месец с 0,5-1 градус над нормата. За Балканския полуостров и специално за България трите зимни месеца ще бъдат с около 1 градус над нормалната стойност. Какво е нормална стойност? Средната температура за период от последните 30 години. Но едно пояснение. За зимата няма средна стойност 5 градуса. Причината е, че в София е абсолютно различно от това, което е във Варна и Бургас. Да не говорим за Русе, да не говорим за Пловдив. Като казваме, че зимата ще бъде по-топла от средностатистическото, не я сравняваме с времето на баба и дядо. Говорим за един съвременен период от 1990-а до 2020-а. Това е един сравнително по-топъл период, ако го сравняваме с това какво е било през 60-те и 70-те години на миналия век“, казва Рачев.

„Говорихме си вчера с колеги, че щъркелите отлитат. И обикновено по това време все някъде излиза материал, че някой си бай Пешо не помни от 50 години толкова рано щъркелите да отлитат. Значи – студена зима. Нищо не значи. Щъркелите винаги между 10 и 20 август се събират. Който е по морето, който по долината на река Струма, вижда ята щъркели. Птиците се събират и отиват на юг към делтата на река Нил, за да изкарат зимата. Години наред следя поверието, че на 28 юли, който уж отговаря за зимния месец декември, ако е горещо и сухо времето, значи декември ще е мразовит. 29 юли отговаря уж на януари, а 30 юли за февруари. В последните 10 години съм си записвал чинно тези неща и се оказва, че нищо вярно няма в тази история. Напротив, става така, че горещниците са обикновено горещи, а последните 10 зими в България са практически по-топли от нормалното. Защото ние не правим изключение от общото понятие за глобално затопляне“, отбелязва климатологът.

Той смята, че септември ще бъде приятен за почивка на море месец. „Месец септември през последните 20 години е много хубав за море. Веднъж на 5-6 години се случва септември да е малко по-хладен от нормалното и сезонът да бъде компрометиран след 20-и. Септември е много хубав месец особено за онази категория наши съграждани, на които са им противопоказни високите температури“, казва проф. Рачев.
На снимката: Слънчев бряг, 11 август
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I