24smolian.com/Коментари/Политика

Ако се вярва на фейсбук, и ако напъните там раждаха нещо в реалността, то на 2 октомври за български парламент би трябвало да гласуват между 4,5 и 5 милиона души.

Уви, към момента се очертава правото си на вот да упражнят около 2,5 милиона избиратели, предимно твърдите електорати на партиите.

И това е добре дошло за тях. Никой не се вълнува колко хора ще отидат до урните, колкото и натрапчиво да се твърди обратното. Важни са процентите. Те се разпределят, ако ще и 100 души да пуснат бюлетина. Затова и социологическите прогнози се бълват ден подир ден, та дори се закърфичват по профилите в социалните мрежи на партийните лидери и всите им подопечни. Мине ли активността 60 на сто и това ще удари партийните офиси като 9 по Рихтер. Но едва ли стане. Почти няма разлика в посланията, в програмите. Няма и особена изпълняемост.

„Гледам едни хора, говорят добре, разумно, и си викам „много умни хора са във властта“. А резултатът е нулев, никакъв“.

Тези думи не са на бай Гошо от село Х., а на милиардера Шефкет Чападжиев. Казани в едно от последните му интервюта.

Тези изречения описват разбирането на нашенеца за случващото се. Алтернатива той не вижда, а я чака. Алтернатива обаче няма да получи. Въображението генерира алтернативи. Те трябва да се създадат, ако се чакат наготово крайният субект се превръща просто в обект за партийна употреба.

Народът не е дорасъл до подобни „революции“. Затова е пленен от апатията, а урните остават празни.


Очаква се изключително слаба активност, рекордна бихме допълнили. И тя ще бъде също така по оста Свинелград - Брюксел -Чикаго. Нямат ищах за избори и на Запад, като броят на бюлетините при всеки вот го доказва… В Бурса, Измир и Истанбул е малко по-различно, но и там калкулацията зависи от последната седмица (има време, ще разкрием цялата технология на изселническия вот на място и на път, да не вършим сега работата на партиите!).

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I