24smolian.com/Общество

Експерти от Екоинспекцията в Смолян, Басейновa дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, Регионална лаборатория и РУ Мадан провериха два сигнала за замърсяване на река Арда и река Елховска в района на град Рудозем през почивните дни.

При проверка на постъпил в неделя сигнал за запенване на река Елховска при град Рудозем, екоексперти и полиция са констатирали, че в следствие на проливните дъждове в събота вечерта, река Елховска е била замърсена от отмиването на торови смеси, образувани от дейността на кравеферма в село Бърчево, община Рудозем, собственост на ЕТ „Реми 90 – Меди Лошев“ село Чепинци. От Басейновa дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив са взети водни проби, които ще бъдат анализирани лабораторно. За допуснатото замърсяване собственикът на кравефермата ще бъде санкциониран.

В събота след обяд, при извършен оглед, е констатирано замътване по левия бряг на река Арда. Взети са три водни проби, като измерените на място физикохимични полеви показатели в реката не превишават стойностите за добро състояние, съгласно нормативната уредба. Сигналът е подаден от местен рибар, според който е възможно замътването по левия бряг на река Арда да се дължи на Хвостохранилище Рудозем 2, намиращо се в близост. При проверката е установено, че в точката на заустване на хвостохранилището водата е бистра, както и че няма авария или нарушаване на експлоатационната му дейност, които биха довели до замърсяване. Водните проби, взети от точка на отстояние около 100 метра от мястото на заустване показват малко по-високи стойности спрямо стойностите, измерени от отпадъчните води на хвостохранилище Рудозем 2.

В непосредствена близост до хвостохранилището, само на няколко метра от заустването, е разположена строителна техника, до която са установени следи от измиване на бетоновози. Към момента на проверката не се формират отпадъчни води от измиване. С цел недопускане на замърсяване с отпадъчни води, формиране от измиването на строителна техника, са предприети действия по установяване законността на мястото, на която са паркирани бетоновозите и необходимостта от издаване на съответните разрешителни по реда на Закона за водите. В неделя, по време на последваща проверка не са установени неправомерни действия по измиване на строителна техника.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I