24smolian.com/Общество

Смолян се поклони пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родопите на връх Средногорец, известен като Родопската Шипка. На 21 октомври 1912 г., на този връх , 21-ви Средногорски полк, командван от легендарния полк.Владимир Серафимов извоюва свободата на Родопа планина. Преклонението пред подвига на героите започна с химна на България. Панихида за загиналите в боевете на връх Средногорец отслужи  Негово Преосвещенство епископ  Висарион,  Архиерейски  наместник на Смолянска  Духовна околия,  в съслужение със свещениците Запрян Шиков и Иван Марински. Внушително слово за епичните сражения и величавата битка, довела до така жадуваната свобода за населението, както и исторически данни и спомени от дневника на полк.Серафимов произнесе директорът на Историческия музей „Стою Шишков“ Валентина Василева. Тя припомни заветните думи на талантливия пълководец и родолюбец „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител. Нито поглед назад ! На освободения роб, робството няма да върна пак!" . С тези думи той остава в сърцата на родопчани.


„От тук преди 110 години преминаха в своя освободителен поход по време на Балканската война подразделение на славния 21 пехотен Средногорски полк воден от безстрашния си командир полк. Владимир Серафимов. Със славата на Родопската Шипка този ден става празник за родопчани и официален празник на община Смолян. През 1912 г. радостта от влизането на българските войски в родопските селища е неописуема, защото освобождението на този край от вековното иго идва. Тържествен е камбанния звън, молитвите на благодарност за дошлото избавление изречени по време на тържествените Литургии и молебени са от цяло сърце и душа. Сълзи пълнят очите на мало и голямо, защото е дошла свободата. Звездният час в бойния път на 21 пехотен Средногорски полк по време на Балканската война и живота на неговия командир полк. Владимир Серафимов остава тук край височините на родопския връх Кавгаджик в героичните сражения на 19, 20 и 21 октомври 1912 г. Този връх остава върху географската карта на България с името на полка-герой Средногорец, а в сърцата на признателните родопчани като Родопската Шипка“, разказа Василева.

В словото си тя посочи още, че на 21 октомври 1912 г. полк. Серафимов изсича със собствената си сабя знака на свободата върху сърцето на Родопа. Този знак грее високо в родното небе, осветява миналото и завещава бъдещето. Всяка година на този ден духът на легендарния полковник слиза над Смолян. Следват го и душите на войниците му , които са се врекли в Родината си. Те са в нас, в Родината,  Смолян и в България.

Родопската шипка днес се издига красива като спомен и чиста като олтар, образът й е велик и в същото време поразително скромен. Той напомня на живите, че най-светлите мисли, съхранени от времето са мислите за родината.


В тържественото честване се включи и 11-годишният Борис Нанков от Карлово, който  изрецитира стихотворението „Молитва от Ботев връх“ от Матей Шопкин.

За да се поклонят пред подвига на героите дойдоха кметът Николай Мелемов, областният управител Стефан Сабрутев, заместникът му Христо Станчев, гл.секретар на Областната администрация Георги Кисьов, председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов,  секретарят Момчил Николов, общински съветници,  директори  на общински и държавни институции, политически партии, училища, граждани и общественици. Всички те, в знак на признателност към героите, поднесоха венци и цветя пред паметника- костница.

Всяка година на този ден пристига представителна група от с.Свежен, община Брезе и  запасни офицери от Карлово, Сопот и Раковски, които се покланят пред героизма на средногорци и полк.Серафимов. 

Днес е кулминацията на честванията по повод 110 години от Освобождението на Родопите и Балканската война.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I