Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

Родопчанинът така е притиснат от оцеляването си, че не мисли толкова за войната в Украйна. Някои проявяват черен хумор и казват: „Да ни пуснат една бомба и да се свършва“.

Родопчанинът не знае за какво по-напред да мисли – как да оцелява при тази чудовищна инфлация, наближаваща зима или пък да мисли за последствията от войната в Украйна. Голяма част от хората тази тема не ги вълнува, защото те мислят какво да слагат всеки ден на масата и как да плащат сметките си. Други не вярват на новините, които се публикуват, защото са убедени, че умишлено ни заблуждават, за да угодим на европейците и американците.

 

Битието е тема №1

 

Казано накратко нашенецът се занимаваме с битието си. Ние все оцеляваме, целият ни живот е така устроен-от зима до зима, от година до година, а сега от ден за ден.  Така сме свикнали, а и не реагираме по никакъв начин. Единствено в социалната мрежа псуваме политиците, коментираме и ако някой чете коментарите има чувството, че скоро ще избухне гражданско недоволство. Но не е така, след като си начешат крастата, както се казва, с виртуални опоненти и след една ракия вкъщи, пак се връщат към реалността-сметки, кредити, скъпото гориво.

 

Лихви и дърва

 

Сега хората са притеснени от оповестеното вдигане на лихвите по кредитите, търсенето на дърва и другият им страх, че пак ще ни спретнат някой коронащам, за да въведат онлайн обучение на децата. То ще е продиктувано от това, че няма да има отопление в учебните заведения.

„Забелязвате ли как отсега ни подготвят, че болните от ковид се увеличават, идва и грипът. Не отричам, че има болни и ще има, но тъй като няма гориво ще кажат, че поради увеличението на заболелите ще се премине на онлайн обучение. Имам две деца – в трети и в девети клас, и усещам как зимата ще са си у нас. И това го мисля, ще ни оставят сами да си чукаме главите как да се оправим“, изразява страховете си смолянчанка.

Това не е само единично мнение, болшинството от хората са убедени в същото.

„Санкциите срещу Украйна не виждам да ни засягат. Вижте какво става в Смолян, хората са по колите, няма място за паркиране. Това означава, че са добре материално. Щом имат пари да си зареждат гориво и да не слизат от автомобилите няма какво да ги съжаляваме“, коментира смолянчанин по темата.

 


„Аз мисля, че ще има режим на тока.

 

От няколко дни при хубаво време токът спира през определен период за десет минути, явно си настройват системата за режим.  Нищо хубаво не ни чака. Всичко поскъпва всеки ден и водата в Смолян се повиши драстично. И само в България е така, във фейсбук публикуват цени на стоки от първа необходимост в чужбина, които са по-евтини отколкото при нас. Отчаяна съм, остана прост народ и избира още по-прости хора да ни управляват. Ако ни въвлекат и във войната, не ми се мисли, страшно е“, споделя родопчанка.     

 

„Настъпва глад, мизерия,

 

на тъмно ще стоим, но както винаги ще търпим. Такива сме затова политиците ни се подиграват. Дори не сме и стадо. Ако бяха други държави на такъв хал, досега да са се вдигнали. Но едва ли някой ще иска да управлява след сегашните. Възмутен съм и какви фенове сме на украинците и на американците, абе, наведени все“, ядосва се смолянчанин.

Дали ще има юруш към свещите и газените лампи предстои да видим. Отсега е ясно, че каквото и да се случи родопчанинът го посреща и се спасява поединично. Той така е свикнал и не само той, всички българи.

Нищо вече не е нормално, нито природата, нито хората, нито живота ни. На капак на всичко, студеното и снежно време пак ще се отрази негативно върху сметките за ток и ще удари отънелия ни джоб.

„Ние си живеем във война, при която хората не умират от куршуми, а от мизерия, стрес, липса на средства за лечение, ковид и какво ли още не. Видях една жена, както си вървеше и падна, има и други такива случаи. Пръскат ни с какво ли не, всеки ден си под стрес как ще си платиш сметките, а не дай си Боже да ти се развали бойлер, печка, пералня – допълнителни разходи. Ако не се състави правителство и има пак избори  резултатите ще са същите и пак нищо. Всеки народ заслужава управниците си. Те са отражение на народа, който ги е избрал. Дъното сме ние, избирателите. Тотална простотия, некадърност и шуробаджанащина цари навсякъде. Нямам надежда, че в България нещо може да се промени към по-добро и да изберем правителство, което наистина да мисли за хората“, коментира 42-годишен мъж обстановката в държавата.

И така оцеляването продължава в условията на несигурна политическа обстановка, война, безпаричие, несигурност  и чудовищна инфлация. И който оцелее, оцелее…

Дали ще се поздравим с „Пролет пукна –ние не“, ще видим след месеци.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I