24smolian.com/
Николай Михайлов/Общество

На прага на зимата, която в Родопите е половин година, та дори и повече, хората са в шок, защото не могат да си осигурят дърва за огрев. Може да са скъпи, но родопчани ги предпочитат. Уплахата се поражда и от постоянните приказки за режим на тока. На фона на това галопираща инфлация, ниски заплати, високи сметки за битови нужди,  неадекватни управленски решения и война в Украйна.

 

От предстоящите избори, родопчани не очакват нищо

 

Затова и предизборната кампания беше вяла, а на места кандидатите за депутати се срещаха с „народната любов“ отблизо. И понеже хората са свикнали само да оцеляват и сами да се оправят действат и търсят начини да си осигурят топлото. 

„С познати успях да си осигуря десет кубика букови дърва за 1200 лв. Сметнете по 10 лева на кубик е рязането им и за цепенето още толкова. Съветваха ме, че на ток ще ми е по-евтино, но къща с ток не се отоплява в Смолян. Може да има режим, може и да поскъпне, а като си има дърва е друго, няма да сме на студено и да не можем да си сготвим“, коментира родопчанка.

 

„От пролетта заделяме пари за дърва,

 

за да можем да си вземем. Казват ни, че е влажна почвата и трудно се добиват, нямало и желаещи с тази дейност да се занимават, защото е опасна. Едва пет кубика намерихме, но те ще ни стигнат до януари-февруари. Платихме по 130 лв. на кубик без рязане и цепене“, споделя смолянчанин.

„Къде изчезнаха дървата никой не знае, миналата година не беше така. Некадърните  управници искат да ни ликвидират. Упражняват геноцид спрямо собствения си народ. Нито искам да гласувам, нито да ги виждам по телевизора или фейсбук“, коментира по темата смолянчанин.

Дървата хем са скъпи, хем ги няма. Всеки търси връзки, познати, за да се сдобие с някой кубик. Друг проблем е, че добитите са мокри от дъждовното лято, а няма време и да съхнат, защото отоплителният сезон в Смолян започна на 20 септември.

Хората са съгласни да дадат и по 130 лв. за кубик, стига да имат дърва. Положението е тревожно и най-коментираната тема е как да се снабдим. Преди се шегувахме, че целогодишно вият резачките, а това лято и сега не се чуват в околоблоковите пространства. Пак в същите пространства на някои места има дърва, но си личи, че са останали от миналата зима.

 


Бурканиада

 

Освен снабдяването с дърва, хората правят масово и зимнини. Носи се аромат на печени чушки от околоблоковите пространства, прави се лютеница, берат се гъби, които също се консервират. Каквото предлага природата масово се използва. В момента се вадят картофи, които вървят за килограм 1,20 лв., а в магазините са по-скъпи и достигат от 1,30 лв. до 1,50 лв. Вероятно и те ще поскъпнат.

Родопчани се занимават с оцеляването си, защото от избори и политици няма файда. Навсякъде приказките са свързани с това. Най –честите реплики са: „Тази зима ще е много тежка. Няма много хора да я изкарат“. Очаква се поскъпване на стоките от първа необходимост, а доходите няма да се увеличат.  

На прага на зимата са родопчани, какво ли пак го чака обикновения човек, който освен собственото си оцеляване, трябва да мисли как да се спаси и от природата, защото вече почти няма сезон без природни бедствия.

В този хаос от проблеми пак ще трябва да се оцелява, а политиците не ги мислете – те са добре.

Бел.ред.: Материалът е писан дни преди вота


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I