24smolian.com/Общество

Дарение за къщата-музей Ласло Наги направи делегацията от побратимения на Смолян, Кишпещ. В достолепната Гьорджева къща е приютена веществената памет за поета,  изживял земния си път с Унгария в кръвта и България в сърцето. Уникалната мозайка се състои от три части, автор е унгарската художничка Мария Хорват.

На събитието присъстваха кметът Николай Мелемов, кметът на Кишпещ Петер Гайда,  Йордан Тютюнков – председател на Българския национален съвет на Кишпещ,  зам.-кметът на побратимената ни турска община Ялова Наим Ардиш, съветникът Ахмет Кумали,  директорите на дирекции Мухаммет Озтюрк, Еркут Ферхатоглу, зам.-кметът Марин Захариев и директорът на РИМ „Стою Шишков“ Валя Василева.


Гостите останаха очаровани от стопанисването на къщата-музей, уредникът й  Мария Маргаритова ги посрещна по родопски обичай с пита и мед. По-късно тя изнесе беседа за значението на  творчеството на Ласло Наги. Преводите му превръщат българската народна поезия в част от унгарската литература, както по отношение на стиха, така и на митологията, но същевременно може да се твърди, че българската поезия е богат извор на творчеството за Ласло Наги не са по отношение на народната, но и авторската поезия, защото той превежда и съвременна лирика – стихове на Христо Ботев, Пейо Яворов, Гео Милев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и други, посочи Маргаритова.

Кметът Мелемов благодари за дарението на унгарските гости и заяви, че съвместното ни сътрудничество с Кишпещ е от много години и е изключително ползотворно за двете общини, защото се развива динамично.

„Радвам се, че отново съм тук и двустранните ни взаимоотношения се развиват успешно особено в областта на културата. Приемете нашия подарък на който смолянчани дълго време ще се наслаждават. Мозайката на Мария Хорват се състои от три части. В нея се пренася любовта на Лалсло Наги. Художничката  е използвала мотиви от графиките и рисунките на унгарския поет.

Хорват сподели, че преди години е била в България  и не си е представяла, че ще се открие музей на Ласло Наги. Тя с удоволствие дарява произведението, което е сътворила, за да допълва атмосферата в къщата-музей.

Василева и Маргаритова също благодариха за безценния подарък, защото космополитният Ласло Наги се приема от смолянчани като свой. 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I