24smolian.com/Общество

По съвместна инициатива на Районната организация на Съюза на слепите и Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Смолян в сградата на организацията се проведе практическо занятие. Инспектори от пожарната служба обясниха на присъстващите как и по какъв начин трябва да действат в случай на възникнал пожар. В занятието се отигра евакуация от „горящата“ сграда. С помощта на автомеханичната стълба, от тераса на втория етаж, пожарникарите евакуираха част от хората в сградата. Пред участниците се извърши демонстрация за работа с пожарогасител. Те приеха с ентусиазъм възможността да изпробват действието сами и се справиха по възможно най-добрия начин. В края на занятието всички получиха указания и брошури за близките си с напомняне на мерките за пожарна безопасност в домовете си.

Те са: 

-Монтирайте отоплителната печката върху негорима подложка, която да излиза 30 см. пред нея;

-Дръжте вратичката на печката плътно затворена. Така опасността от пожар е по-малка;

-Почиствайте редовно комина, а кюнците монтирайте стабилно;

-Не забравяйте, че електрическата инсталация има определен капацитет. Ако тя бъде претоварена от много ел. уреди рискувате да предизвикате късо съединение и да стане пожар;

-Не забравяйте, че съхраняването на горими материали и вещества крие опасност от пожар;

-Не позволявайте на частично или напълно зрително увреденият човек да пуши в легло или затворено пространство сам, това може да му струва живота;

-Ако ви се наложи да излезете, помолете съсед или близък да наглежда човекът със затруднения;

-Погрижете се до човека да има телефон. Обяснете му как да се обади и потърси помощ.

АКО ВЪЗНИКНЕ ПОЖАР, НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:

-Запазете самообладание! Не изпадайте в паника, тя само ще ви навреди. Съобщете на телефон 112, като посочите точния си адрес, какво гори, кой се обажда и от къде.

-Излезте от дома си по най-късия път. Ако стаята или стълбището са изпълнени с дим, движете се приведени към пода, покрай стената.

-Ако не можете да избягате, скрийте се в банята, затворете врата и пуснете студен душ да тече.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I