24smolian.com/Коментари/Общество

Минало, настояще, бъдеще. Реалности, които са рядко разбираеми. И поради тази причина се повтарят. Ще има ли кабинет, стабилно правителство? На кого му пука. Борбата е за една трапеза.

„Обърнете се назад, погледнете ритъма на историята: една класа идва, забогатява, яде, пие, създава-а после преяжда, уморява се, пропада, и една друга класа-неизменно онеправдана и гладна-идва стремглаво и започва наново същия естествен кръговрат-борба, победа, съзидание, падение. На ваше място, без тъга, без недостойно хленчене, бих си взел шапката и най-любезно, с лека, ако щете с ирония, бих поздравил младите изгладнели сътрапезници на излизане от трапезарията. Трапезария, така наричам аз властта.

Изгладнелият благородник ме погледна уплашено…

-Мислех, че сте на наша страна…

-Аз съм на страната на човека-отвърнах. –И на онзи, който се втурва да седне на масата, и на онзи, който вече е преял, принизен и се оттегля. Боли ме за цялото човечество. Гледам с почит целия негов път, и изкачването, и спускането. И особено внимавам да не допусна личният интерес да размъти преценката ми.

Само ако човешкото сърце промени същността си, цялата тази днешна толкова сложна действителност с нейните неразрешими проблеми ще стане неочаквано проста. Но за да възмогне избавлението, от край време е било нужно народите да се потопят в кръв, нещастия и глад. Такъв неизменно е бил ужасяващият път на спасението. Единствено окървавени, изгладнели вътрешности могат да родят избавителя-Словото“.

Тези думи са написани от Никос Казандзакис, преди близо век. Все едно е било вчера. Актуалности на съвременното неразбиране.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I