След целия тиквен бал, тиквата отново си е тиква. Изчегъртана и куха. Свещта обаче остава

 


24smolian.com/Коментари

Алармата на смартфона се включи точно в 6,00 часа. Малко по-късно първите лъчи в зората на 1-ви ноември отърсиха съзнанието от кошмарите на предната вечер. То не бяха хорър филми по каналите, говорещи тикви из телевизионните студия.

Две седмици преди хелоуин всички магазини със „задграничен паспорт“ бяха избълвали продукцията си за езическия празник. Който от години не подминава школата. Маскирани като за цирк ученици, кой като Гандалф, кой с бухалка и балаклава като рекетьор от 90-те, друг като комикс персонаж…

Светещи тикви в мрака, в нощта преди Деня на народните будители. Ужасът на модата, ритуали чужди, домогнали се и до класните стаи.

Над 150 са жертвите на хелоуин парти в Южна Корея. Тълпа от 100 000 души излязла да се забавлява циркаджийски след ковид забраните. И се изпотъпкала, заради „празник“ на половин планета разстояние. Затова в Пхенян маршируват, за да избегнат подобни сакатлъци. А и не пипат „ябанджийски“ модни тенденции в омаскаряването на индивида.

След целия тиквен бал, тиквата отново си е тиква. Изчегъртана и куха. Свещта обаче остава. В мрака на съзнанието. Пламъкът няма нищо общо с „плодовите зеленчуци“ от градината. Духовна храна, будилник, дори из алармата на смартфона. Нова зора, отвъд мрака. Ново слово, отвъд текста на новата песен на „Пашата, Ториното, Софка“ и т.н.

Спомен за будителите, които отдавна са пламък. Който иска, ще бъде осветен от него. Въпрос на избор, желание, жажда. Иначе тикви има за всички.

Честит празник на светлината!

*

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Сред имената на най-почитаните народни будители са Свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.


Снимка: Thinkstock

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I