24smolian.com/Общество

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ към община Смолян развива активна дейност. Тя е компетентен орган, който организира и координира социално –превантивната дейност  на територията на общината.

Търси и установява малолетни и непълнолетните, които се нуждаят от помощ и взема мерки за тяхната социална защита и развитие, съобщи зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев, който е и председател на комисията.


МКБППМН разглежда противообществените прояви по сигнали, извършени от малолетни и непълнолетни, освободени от наказателна отговорност по чл.61 от НК и делото е изпратено  за разглеждане в местната комисия. Анализира състоянието и причините за противообществената прояви на малолетните и непълнолетните в общината и организира мероприятия с цел предотвратяване на такива.

Местната комисия привежда в изпълнение наложените възпитателни мерки и упражнява контрол по тяхното изпълнение.

Специалисти от сферата на образованието, социалните дейности, полицейски служители, юристи психолози и други, са част от МКБППМН към община Смолян. Целият екип работи за установяване и превенция на тези деяния. Децата, престъпили общоприетите граници на поведение, не заслужават наказание, а корекционно възпитателна помощ.


Работа на екипа от специалисти е насочена основно към децата, те да осъзнаят с какви опасности могат да се сблъскат във всекидневието си. Често се случва, подрастващите да се сблъскват с насилие в училище, изразяващо се в обиди, подигравки, удряне, блъскане, отправяне на заплахи и т.н. За да се намалят и предотвратят тези проблеми сред учениците, МКБППМН изработи програми за оказване на превантивна помощ  и съдействие за не допускане проявяване на тези фактори, обясни Захариев. Към местната комисия има и Консултативен кабинет, в който работи екип от психолози. Извършва се корекционно – възпитателна дейност, консултации и обучения на малолетни и непълнолетни правонарушители и на техните родители или настойници. Подпомагат се и родителите по въпроси касаещи възпитанието на децата им.

Консултативният съвет е в помощ на класния ръководител и на педагогическите съветници. Работи се с класа за разпознаване на белези, предхождащи конфликтите в колектива. Предотвратяват се проявите на агресия и насилие. 


Психолозите  от Местната комисия за борба с противообществените прояви към община Смолян - г-н Росен Кубински и г-жа Елена Бончева, демонстрират  в дискусионна форма чрез тренинги и ролеви игри разнообразни техники за овладяване на гневни емоции.  С цел превенция на насилието, справяне с гнева и с агресията, учениците се научават  как да разпознават различни емоционални състояния, придобиват  умения за показване на асертивно поведение, на емоционална интелигентност при решаване на конфликтни ситуации, разясни секретарят на комисията Сийка Алексиева.

Темите по които работи Консултативният кабинет са разделени в три възрастови групи – 2 -4 клас, 5-7 клас и 8-10 клас.  Най-новата тема по която ще се обсъжда с младите хора е „Предизвикателствата на модните течения в поведението на тийнейджърите“.

Реализираните  дейности и мероприятия на МКБППМН са работа по програма за ,, Сплотяване на колектива и преодоляване на различията между съучениците “, като акцента се поставя върху работата с учениците от новосформираните паралелки.


Във връзка с изпълнение на програмата се проведоха срещи с учениците от училищата на територията на гр. Смолян. Провежда се  на деня на розовата фланелка като ,, Ден срещу насилието в училище“, футболен турнир под надслов ,,Чрез спорта, срещу агресията“, ученически турнир по тенис на корт под мотото „Спортът срещу агресията и насилието“.

Над 100 деца се включиха в националната спортна проява „Зимно предизвикателство“.

В лятната дейност, ,,Ваканция в музея -2022", която се проведе в РИМ ,, Стою Шишков“ – Смолян изгряха любовта, творчеството и усмивките на децата.  Събитието се проведе съвместно с музея, Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и Художествената галерия.

Друга проява, в която се изявяват  децата е фестивалът „Талантите на Смолян“. Проведе се и фотопленер, посветен на Празника на обединения град Смолян, посочи Алексиева.

Местната комисия работи в сътрудничество с инспектори от Детска педагогическа стая от РУ на МВР-Смолян. Съвместно се организират и провеждат различни мероприятия. Две от тях са по програма на Национална дирекция „Полиция“ -  Детско полицейско управление и Детска полицейска академия.

Провеждат се тематични  излети и уроци по родолюбие, свързани с посещения на историческите забележителности и паметници в Родопите и много други мероприятия.

Местната комисия участва и в организираните благотворителни базари в помощ на деца съвместно с ЦПЛР –ОДК –Смолян.

МКБППМН подкрепя всички инициативи свързани с учениците. Осигурява награди и участва в организацията им. Комисията се грижи за младите хора в община Смолян. Съдейства за оползотворяване на свободното им време като организира различни мероприятия, фестивали, концерти, спортни състезания и др.

Както посочихме към комисията работи екип от психолози и обществени възпитатели. Чрез своите класни ръководители, педагогически съветници или обществени възпитатели в училище, може да се свържете с комисията и получите професионална помощ от екипа, както децата, така и родителите, призова Алексиева.

Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни се утвърди като желан партньор за ученици, родители,  учители и всички институции, които работят с деца. 

Нашата цел е чрез превенция да не допускаме противообществени прояви от деца, а да дадем възможност на младите хора да се изявяват, спортуват, творят и да получават съвети и експертна помощ от психолози и обществени възпитатели, каза в заключение Алексиева. 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I