24smolian.com/Общество

Много родители не знаят възрастта, в която могат да говорят с децата си за правилата за пожарна безопасност. Колкото по-скоро, толкова по-добре! Това ще попречи на детето да стане напълно беззащитно в случай на критична опасност. То не винаги е наясно с нещата, които се случват наоколо, но уменията за спасяване на живота му трябва да бъдат усъвършенствани до автоматизъм. Не отнема много време да се разкажат на децата за причините за пожара и неговата опасност.

За да може един родител да бъде уверен в детето си, оставяйки го у дома дори и за кратък период от време, е необходимо следното.

СЪВЕТВАМЕ ВИ:

-Да обясните на децата си, че огънят не е детска игра.

-Да научете детето си, че когато види някое друго дете да си играе с огън или други опасни неща веднага трябва да съобщи на възрастни хора.

-Да им осигурите място за игра далеч от източници на запалване.

ОБЯСНЕТЕ ИМ:

-Че от играта с кибрит и запалка лесно пламват дрехите, косата, пердетата и мебелите.

-Не бива да допускат да оставят на печката и близо до нея играчки, хартии и други горими предмети.

-Важно  да знаят, че скарата, котлонът, фритюрника, ютията и другите уреди са опасни за малките деца, ползвани от тях без родителски контрол.

-Бомбичките, пиратките, бенгалският огън и ракетите са много красиви, но могат да бъдат много страшни. Могат да наранят децата и да причинят ужасна болка. Недопустимо е употребата им без ваш контрол.

ОЛЕЛЕ, ПОЖАР!

-Обяснете на детето си колко е важно по време на появата на горящ пламък в жилището да не се паникьосва и страхува.

Възрастните хора знаят, но и децата също трябва да знаят и да помнят, че телефонът за пожар е 112.  Само трябва да им съобщим- адрес, кой се обажда и какво гори. Поставете номера за спешни повиквания 112 на видими места.

-Научете го да знае начини и безопасни места където да изчака спасителните служби, ако е невъзможно излизане от сградата. Скриването в банята под душа е правилен избор в този момент.

-Ако има възможност трябва много бързо да излезе през предварително обсъдения с вас път за евакуация. При преминаване през задимена среда да постави на носа и устата мокра кърпа. Във никакъв случай не бива да използва асансьор.

-Когато вече е навън да каже на някой възрастен човек за станалия пожар.

-Обърнете специално внимание при разговора с детето си, че веднъж излязло от горящата сграда, за нищо на света не бива да се връща там.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I