Жельо Михов/24smolian.com/Общество/Коментари

Помните ли „Шарли Ебдо“? Атентатът в редакцията на едно изправено пред фалит издание, който накара де що има известна физиономия с микрофон пред нея да изрича на развален френски „Je suis Charlie“. Тогава лидерите на „свободния свят“ се събраха в Париж, за да дефилират рамо до рамо, с преплетени през лакти ръце, а зад тях се кипреха плакати, огромни картонени моливи с надписи „свобода“ по тях. Да оставим настрана фалическата символика. Въпреки, че от кориците на изданието през годините периодично се появяваха библейски персонажи в хомосексуални сцени. Това списание се подиграваше на християнството и исляма. Колективният запад обаче се обедини зад богохулството. И дефилира в защита на свободното слово.

Списанието счупи рейтинга и вдигна тиража още със следващия си брой. Фалитът бе избегнат.

 

***

Днес цензурата е ужасяваща. Една американска компания със свирепа безпощадност блокира, трие, заглушава всичко, което не е по вкуса й. Определя как да се пише, по какъв начин, за какво и как да се мисли. В т.нар. „национални медии“ е същата тегоба. От Ванкувър та до София.

„Птичката вече е свободна“, обяви Илон Мъск след като закупи „Туитър“ за десетки милиарди долара. И започнаха там да се появяват все по-често думи, които преди това бяха забранени. Обявявани за расистки, срещу „общността“ и тем подобни глупотевини, легитимиращи подпечатването на „правилен“ и „неправилен“. Активисти вече призовават държавните органи в САЩ да се намесят.

Активистите на оковите, които не са достойни да осмислят тезисите на свободните.

Свобода на словото няма. Има политкоректно и не такова.

Колективният запад обаче може да се обедини май единствено зад защитата на богохулството. Не и зад истинската свобода.

Колективно лицемерие.

Четете по-късно темата на 24smolian.com:

Запад vs. Изток: Ницше, Никос и Нищото – „маймуната“, която подпали света

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I