Човек и добре да живее го блокират

Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

Убедихме се, че съвременните технологии предоставят прекрасна възможност за контролиране на света. Човек и добре да живее го блокират. Този шеговит пост може би всеки е срещал в социалната мрежа. Вече не става въпрос за блокиране заради любовни истории, а заради изразяване на мнение,  различно от така наречените стандарти на общността. 

Извън всякакво съмнение е, че има цензура. Ще избягваме да споменаваме името на социалната мрежа, защото рискуваме да ни блокнат. Много често виртуалните ни приятели са ограничени, има заличени профили или временно ограничени. Ограничени са и медии, и журналисти. 

 

Всичко започна с ковид пандемията

 

Според официалната информация, социалната мрежа изпраща предупредителен имейл преди да бъде отказан достъп на даден потребител до собствения му профил. След неизпълнение на молбата да бъде отстранено компрометиращото съдържание от страницата, се прибягва до заключване на профила. Причините, заради които социалната мрежа има право да блокира профил на базата на недопустимо съдържание са обозрими. Ако нарушавате общите условия, ако профилът е регистриран на фалшиво име или са установени действия, които нарушават стандартите на общността.

Цензурата силно я усетихме по време на ковид пандемията. Особено като започнаха да се публикуват „конспиративни теории“, които в крайна сметка май се оказаха чистата истина. Целенасочено ни се поднасяше информация само каквато трябва.

 

„Споделих виц по македонската тема.

 

Нямаше нищо обиждащо или странно и изведнъж получих ограничение да ползвам мрежата“, споделя родопчанин. „Вероятно са ме докладвали или алгоритъмът ме е засякъл с думичка. Най-силно цензурата се усеща с войната в Украйна. Там прошка няма, ако изразите различно мнение или сте русофили. Хората вече се усетиха, защото тази тенденция не е само в социалната мрежа, а и по националните ни медии. Посмейте пък нещо да напишете за ЛГБТ общностите и следва блокаж. И не става въпрос само за пост, а и за коментар под статия“, посочва цензурираният.   

Без да искаме обаче и ние си налагаме автоцензура. Ако работата и бизнеса ни са  свързани със социалната мрежа, едно блокиране или заличаване на профил или страница може да ни коства много, затова все повече се съобразяваме какво публикуваме и какво коментираме. Може да ни коства средства, да пострада бизнесът ни. Да не говорим, че има хора, които не могат да живеят без социалната мрежа.   

Специалистите обаче са на мнение, че най-голямата се превърна в медийна платформа, която обаче няма главен редактор. Затова и Фейсбук се люшка между налагането на абсурдна цензура, от една страна, и тоталното си безсилие пред пропагандата, фалшивите новини и кампаниите на троловете, от друга.

 


Самоубийства на живо

 

Най-странното е, че точно в нея се извършват на живо самоубийства и убийства, а това риалити алгоритмите не могат да овладеят. Не е ли странно? Кое е по-страшно, да изразиш мнение или на живо да излъчваш как убиваш, а после се самоубиваш?! Въпреки, че знаем тези факти, не можем без мрежата, тя е наркотик без който не можем.

Ако пък започнем да изследваме тази цензура, трябва да я погледнем от  различни страни. Фейсбук е частна компания, която може да прави каквото си пожелае. Ние сме  там безплатно и по-собствено желание си правим профил или пък развиваме бизнес, общуваме и ползваме всичко, което ни се предлага. Така, че никой не ни е накарал насила да сме във виртуалното пространство. Ползи има от него, а понякога може и да са повече от недостатъците.

В същото време има и хора, чиито профили наистина трябва да бъдат изтрити и затваряни, заради нещата, които публикуват - снимки на насилие, псувни и пр., защото и деца използват социални мрежи.

Очевидно е, че те работят като класически нюзрум, защото следват субективните пристрастия на редакторите и корпоративните интереси на компанията, коментират специалистите по темата.

Цензурата няма да ни откаже от мрежата, но е добре да не приемаме всичко като чиста монета, което се публикува. Има и алтернативни мрежи и ще можем да добием представа за случващото се, както и да се запознаем с различни гледни точки по дадена тема. 

Животът онлайн продължава, цензурата също, както и целият хаос в реалността.


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I