24smolian.com/Общество

В навечерието на новогодишните празници на родителите се препоръчва да спазват някои правила, за да купят висококачествено и сигурно сладкарско изделие за подарък, съветва водещият гастроентеролог в региона д-р Марин Мухтаров.

Темата за празничните трапези е винаги водеща в края на годината.

 

Четете етикета, не гледайте красивата опаковка

 

Избирайте продуктите не по привлекателната им опаковка, а след като прочетете съдържанието им. Избягвайте сладкиши, вафли, кексове, сладоледи, кроасани и подобни, които съдържат добавки, консерванти и хидрогенирани мазнини. Кайсиевите ядки, фъстъците и сусамът са потенциални алергени и не се препоръчват за консумация от деца. Карамелът и захарните близалки, както и сладкарските изделия с повече от 0,5% алкохол също не се подходящи за деца. Най-сигурно е да изберете шоколадов продукт. Шоколадът съдържа калий, калций, магнезий, фосфор, някои полезни биофлавиноиди и антиоксиданти, и малки количества витамини А, С и Е. Някои казват, че магнезият, който се съдържа в какаовите зърна, подобрява паметта. Ако в сладкия подарък има играчка, тя трябва да е в опаковка, която не позволява контакт с храната.

Обикновените бисквити не са най-привлекателния детски новогодишен подарък, но в случай, че по време на празниците се появят стомашно-чревни проблеми, се препоръчват, тъй като не дразнят допълнително стомашно-чревния тракт.

Купувайте продукти в срок на годност, съхранявани правилно и без да се презапасявате – в количества необходимо за семейството. Купувайте хранителни продукти само от официално разрешени места. Това се отнася особено за малотрайни храни. Избягвайте покупка на домашно приготвени продукти – консерви, сушени гъби, риба, сланина, домашно приготвени луканки, особено от диво прасе, защото съществува риск както от сериозно отравяне, така и от заразяване с бактерии и паразити причиняващи животозастрашаващи болести като ботулизъм и трихинелоза.

Когато купувате хранителни продукти, обърнете внимание на условията, в които се продават, на срока им на годност и на друга важна информацията от етикета, като име на производителя и адрес, състав на продукта, тегло, дата на производство, срок на годност, условия за съхранение след отваряне на опаковката и хранителна стойност.

Ако купувате готови храни от магазин се поинтересувайте кога е приготвена храната и докога е годна за консумация. Полуфабрикатите, суровите и полусуровите месни изделия обезателно подлагайте на достатъчна термична обработка. Сладкиши и торти с млечен или яйчен крем трябва да се съхраняват само в хладилник. Не забравяйте, че това са бързоразвалящи се храни.

 

Готвене

 

В дните около Нова година се увеличава рискът от хранително отравяне и остри чревни инфекции. Хранителните продукти са добра среда не само за запазване, но и за размножаване на причинители на остри чревни инфекции. Заразената храна е с непроменен външен вид и запазен вкус. Най-опасни са многокомпонентните салати, особено тези с майонеза и заквасена сметана, както и сладкишите със сметана, продуктите от мляно месо (кюфтета, кебапчета, пастети), желираните меса и др. По повърхността на недобре измити плодове и зеленчуци може да останат причинители на чревни инфекции.

 

Консумация на храни и напитки

 

Новогодишната маса обикновено е богата и с изобилие от висококалорична храна. Освен това, около Нова година има серия от празници, свързани с посещения на приятели, роднини и колеги. А всичко това води до преяждане.

Спазвайте последователността при сервирането на храна. Според диетолозите е най-добре първо да се яде салата, а след това засищащите основни ястия. Ако имате заболяване, което може да се изостри от определен вид храна, не си позволявайте грешки в диетата. Няма да бъде приятно нито за вас, нито за близките ви, да прекарате новогодишната нощ в Спешното.

Нека на масата има повече зеленчукови салати и леки закуски. Не е нужно да опитате от абсолютно всичко. Колкото е по-разнообразна храната на празничната трапеза, толкова е по-голямо натоварването на храносмилателната система.

Не сядайте на масата прегладнели. Специалистите по хранене съветват на 31 декември да не пропускате закуската или обяда за сметка на празничната вечеря. Следвайте принципа на редовна хранене през деня. Така ще избегнете преяждането в Новогодишната нощ.

Не прекарвайте цялата нощ на трапезата – много хора се хранят машинално и голямо количество, докато гледат телевизия. Организирайте викторини, танци или се разходете след полунощ на чист въздух.

Избягвайте дългото заседяване на масата. Не пийте газирани напитки – те ще причинят подуване, освен това са висококалорични. Пийте алкохол умерено.

Д-р Марин Мухтаров, д.м.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I