24smolian.com/Общество

Мъка преди продължението на програмата за безплатно саниране на жилищни сгради. Около 42 000 лева излиза обследването и издаването на технически паспорт средно на един блок преди кандидатстването, а домоуправители са се видели в чудо заради празни жилища. Средно по 4 апартамента във вход са със собственици извън страната, което затруднява подготовката на необходимата документация, информира в новия си брой вестник "Родопи voice".

„Имаме хора в САЩ, Белгия, Англия. Много труд и време ни отне да ги издирим и се свържем с тях-чрез роднини. Обследването и техническият паспорт са задължителен атрибут към кандидатстването. Средно излиза по 550-600 лева на апартамент. Общата сума е около 42 хил. лева за 6-етажен блок с пет входа“, коментира пред печатното издание домоуправител на жилищна кооперация в кърджалийския квартал „Възрожденци“.

Тази сума ще бъде върната от програмата, но само ако сградата бъде одобрена за саниране.

Поради огромното поскъпване на материалите, „енергоефективността“ няма да засегне смяна на ВиК и ел. инсталации.

Друг основен проблем пък е капацитетът на фирмите, които ще се включат, коментират хора в бранша.

„За качествено и в срок изпълнение на дейности за един блок, са нужни поне 20 работници, квалифицирани и можещи. Различни компании разполагат с по едва десетина. Всичко знаещо и можещо е зад граница. Това ще доведе до наемане на всякакви строители с, меко казано, скромни възможности. Което ще рефлектира и върху изпълнението“, посочват строителни предприемачи.

Между 2000 и 5000 лева пък излиза към момента саниране на едно жилище от собственици в Родопите, в зависимост от броя на външните стени. Ръстът отпреди кризата е с около 50 процента.

„Материалите поскъпнаха много, между 150-200%. От там и оскъпяването. За пример, ако един лист стиропор десятка преди бе 6 лева, сега е 13. А това е половин квадрат“, посочват строители.

Припомняме, че първият етап на програмата ще поема разходите по саниране на 100%. През втория 20 на сто от стойността ще трябва да се заплаща от собствениците.

„Едва ли някой ще се навие, абсурдно е. Когато говорим за един блок, това са огромни средства. Тук не влизат само външни стени, а говорим за дейности по цялата застроена жилищна площ-мазета, хидроизолация на покриви. Колко семейства могат да заделят подобни суми?“, са очакванията в бранша.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I