ФОНД НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

„КОНКУРС ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ФУНДАМЕНТАЛНИ НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА МЛАДИ УЧЕНИ И ПОСТДОКТОРАНТИ – 2022 г.”

Във връзка с плана за широко разпространение на резултатите от фундаменталните научни изследвания, резултатите по финансиран научноизследователски проект с вх. № КП-06-ПМ67/9-СУНИ BG-175467353-2022-03-0026, Административен договор с №КП-06-М67/2 от 12.12.2022 г., на тема: „Възможности за увеличаване на биологичния потенциал, здравословен капацитет и функционални активности на емулсионни дисперсни системи чрез влагане на растителни екстракти от лечебни ароматични растения“, ще бъдат широко популяризирани, посредством:

- Участие с научни съобщения в различни медийни източници. Тъй като финансирането по настоящата процедура е в подкрепа на осъществяване на нестопанска научна дейност, която е съобразена с Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България и допринася за повишаване на научните изследвания, свързани с проблеми от регионално и национално значение, се планира широк отзвук по отношение резултатите на проекта в регионални радио, телевизионни и интернет базирани медии.


Основна научна област на проекта
-Технически науки; Допълнителни научни области - Селскостопански науки, Химически науки; Вид на планираните научни изследвания – Фундаментални изследвания.

Ръководител на научния колектив: Гл. ас. д-р инж. Албена Бисерова Пържанова.

Резюме на проекта: Научните изследвания в областта на хранителната технология в глобален мащаб поставят акцент върху търсенето и предлагането на решения за получаване на храни от нова генерация – с повишен здравословен капацитет и функционалност чрез използване на натурални добавки. С цел постигане на по-здравословна и по-естествена храна, усилията са насочени към създаване на безвредни продукти с вложени растения както и екстракти от тях.

Основната концепция на проектното предложение е да се проучат възможности за увеличаване на биологичния потенциал и здравословен ефект на емулсионни дисперсни системи чрез влагане в тях на получени и анализирани по отношение на физико-химични свойства и показатели растителни екстракти от идентифицирани лечебни и ароматични растения. Което прави темата интердисциплинарна, поради факта, че ще се провеждат физични, химични, микробиологични и технологични изследвания. 

За постигане на изследователските цели се планира да се анализират използваните суровини (плод глог, магарешки бодил, мащерка), по отношение на физико-химични свойства и показатели.

Очакваните резултати и приноси от реализирането на проекта са в следните основни направления: научни постижения и приноси, научно-приложни резултати и приноси в хранителната индустрия. Ще бъдат получени нова генерация емулсионни продукти, които са база за интегриране в храните на ценни компоненти с високи биологични ползи, здравословни и превантиращи редица заболявания свързани със сърдечносъдовата и централна нервна система, онкологични заболявания, атеросклероза и др. Ще бъде разкрит ценния биологичен потенциал на неизследвани природни източници.

Научният колектив е формиран от млади учени, постдокторанти, докторанти и студенти, чиято дейност е свързана с концепцията на проекта. Тяхното участие ще допринесе за повишаване квалификацията им и получаване на високи научни постижения и знания основани на научните изследвания.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I