24smolian.com/Общество

Готов е геоложкият доклад на терена, на който ще се извиси 111-метровият пилон "Рожен" за българското знаме в Родопите. Проучването е направено за да се изяснят инженерногеоложките и хидрогеоложките условия на терена от екип специалисти, ръководен от професор д-р инж. Георги Франгов - председател на секция “Минно дело, геология и екология” в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

През декември на мястото, в присъствието на представители на фондация „Наследсво в бъдещето” и председателят Симеон Караколев, бяха направени сондажи на дълбочина до 24 метра от теренната повърхност за вземане на земни и скални проби. Те са  изследвани в специализирана лаборатория за определяне на физико-механичните показатели. На база резултатите фундирането на внушителния пилон ще е пилотно, за да се осигури устойчивост на съоръжението.

”Отчитайки геоложкия строеж, състоянието и състава на почвите и стоящите стоманобетонни пилоти ще гарантират стабилност на фундамента. Теренът е подходящ и от сеизмична гледна точка. След направата на строителния изкоп земната основа трябва да се приеме от инженер-геолог”, категоричен е професор д-р инж. Георги Франгов.

На база геоложкия доклад тази седмица започва цялостното финално проектиране на монумента на българското знаме. Внушителният пилон "Рожен" ще е с диаметри 3 метра при основата и 0,75 метра при върха. Конструкцията ще е от 12 секции с дължина от 8 до 12 метра, а общото тегло на коничния стълб ще е 55 тона. Знамето с площ от 1 110 квадратни метра, издигнато на 111 метра и ще символизира територията на България от 111 000 квадратни километра.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I