24smolian.com/Общество

Роженският събор отново ще запали искрата на българщината и ще обедини нацията тази година. Емблематичното събитие ще се проведе в дните от 14 до 16 юли и ще превърне Рожен и Родопите в туптящото сърце на родината.

Съборът, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

Идеолог на иновативното културно събитие е Фондация „Наследство в бъдещето“. Организира се от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и община Смолян и е включено в Националния културен календар. 

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация. Началото е поставено през 1897 г., когато по инициатива на отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете разделени от тогавашната границата с Турция. Годишнината ще бъде отбелязана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и околността, поставили началото на традицията „Рожен“. Ще бъде започната символична алея с „Елите на родовете“, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място, белязано с дърво-ела на Роженските поляни, за  своите срещи.

В дните на Рожен 2023 родопските поляни ще бъдат украсен с внушително българско знаме от близо 7 000 кв.м. На четири сцени ще се проведе традиционния Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор, а точно в 12 ч. ще се извива Голямото роженско хоро. Ще се проведе конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят  различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване.

Допълнителен колорит ще внесат историческите и етновъзстановки, а за най-малките ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница.

За добрата организация на събитието ще има обособен палатков лагер, буферни паркинги, маршрути за обществен транспорт и специална схема за пътния трафик.

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава всяко издание събира повече от 250 000 българи от страната и чужбина.  

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I