Самуил Крумов/24smolian.com/Лично мнение

Една сутрин Грегор Замза се събуди в леглото си и откри, че се е превърнал в огромно насекомо…

„Метаморфозата“ на Франц Кафка. Творба за страхове, за отчуждение.

При нас подобни преображения могат да изпълнят хиляди страници. Но те са плод на конформизъм и неистовата жажда за благата на кариеризма. Лично охолство и други мазнини.

 

***

Беше преди години. Срещу мен стоеше един весел човек, с богат речник, куп истории. Но и тъжни очи. Работи зад граница. През 80-те бе в МВР, разузнавач. В началото на промените той и новото изпаднаха в конфликт и се разделиха. Животът го понесе из различни начинания. Докато не го отведе зад граница.

Очите му сега издаваха тъга. Заради случващото се. Затова, че все нещо не е наред, че затъваме.

Тогава ми сподели нещо, което приех с насмешка.

Срещнал се с приятели, някои колеги, разпилени в различните нюанси в началото на 90-те.

„Казаха ми: „Лесно е, сега е много лесно. Всички врати ще са отворени за теб, няма сфера, в която да не преуспееш-политика, бизнес. Има едно условие. Да мразиш Русия и руснаците. И да не спираш да го натякваш където трябва. Декларирай това и нещата ще почнат да се получават“. Казах им, че са нагаждачи“, сподели той.

Аз се захилих, а той впи сериозен поглед в лицето ми. Нямаше и следа от веселия гастарбайтер.

 

***

 

Родният Грегор Замза се събуди една сутрин и установи, че от върл комунист се бе превърнал в завършен капиталист. Погледна се в огледалото и остана доволен. „Как ги мразя тези руснаци!“, изрече и още повече мисълта му се зарея във висините. „Ще бутам паметници, ще раздавам оръжия, ще спра газ, петрол, ядрено гориво, де що мирише на руско“, напери се още повече и хукна навън. Трябваше да участва като анализатор в едно телевизионно студио.

Как да си обясниш метаморфозите на целия списък с муцуни? Кой посланик станал, кой професор, кой НПО сензация, кой депутат, кой министър, кой „лидер“ партиен…

Лесно е, дето се вика. Русофобия на нагаждачите.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I