24smolian.com/Общество

25 ученици от Смолян и Девин, заедно с родители, посетиха Базите за интензивно стопанисване на дивеча на територията на ДЛС "Извора".

Проявата бе организирана от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян и държавното ловно стопанство по повод Международния ден на горите.

„Винаги  отбелязваме този празник с грижа към гората и нейните обитатели. Тази година идеята е децата да могат да наблюдават животните в естествената им среда", каза зам.-директорът на ЮЦДП инж. Асен Карабов. 

В Базата за интензивно стопанисване на дивеча живеят видовете елен лопатар, благороден елен, муфлон и дива свиня. Базата е с площ от около 315 ха. В нея има заградени дивечови ниви, които са засадени със земна ябълка, картофи, цвекло, овес, за да може животните да се хранят от тях през зимните дни. Изградени са хранилки, които се зареждат редовно  с люцерна. Заедно с това животните се хранят и с концентриран фураж. Набляга се на поддържането на солища, които осигуряват необходимите минерални вещества за правилното хранене на дивеча, както и на калища, за обезпаразитяване.

Повечето от малките посетители изпитаха неописуема емоция, защото имаха късмета  да видят глигани, муфлони и сърнички, които се появиха  в близост до хранителните комплекси за дивеча.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I