24smolian.com/Общество

Кой позволява вкарване на джендър обучение в учебник за 6 клас? Кой е одобрил псевдонаучни концепции за човешката половост да бъдат внушавани на българските възпитаници?

Тези въпроси задават от сдружение "РОД Интернешънъл" в сигнал, изпратен до Министерството на образованието и науката /МОН/, Министерството на вътрешните работи /МВР/ и Държавната организация "Национална сигурност" /ДАНС/.

Сдружението е получило сигнал за опасно пропагандно съдържание в учебник по "Човекът и природата" за 6-ти клас на издателство „Просвета“. Конкретният текст се намира на стр. 155 от учебника в урок N 74 със заглавие "Грижа за растежа и развитието в училищната възраст“ (страница 155 е премахната от електронно четимия вариант на учебника на сайта на издателството) и гласи следното:

„Половото влечение обикновено е насочено към представители на противоположния пол. Някои обаче откриват, че имат предпочитания към хора от собствения си пол или пък към индивиди от двата пола. Понякога са необходими повече време и опит извън рамките на пубертета, за да може младият човек да определи сексуалната си ориентация“.

Задача N 3 в същия урок има следното съдържание: „Дискутирайте различните видове сексуална ориентация…“.

От РОД отправят следните въпроси към българските институции, които са отговорни за образованието, националната сигурност и опазването на публичния ред в страната: "Кой и на база каква образователна стратегия, утвърдена от МОН, е позволил тези пропагандни идеологически псевдонаучни концепции за човешката половост да бъдат внушавани на българските възпитаници? Спазени ли са всички изисквания за контрол и мониторинг на учебното съдържание, влизащо в употреба в българските образователни институции? Имало ли е и има ли натиск, или лобиране в посока имплементирането на идеите за нетрадиционна сексуалност в учебни материали и пособия, и ако има, от страна на кои лица/организации?

От Сдружението настояват за "незабавна намеса и действия за изтегляне на посочения учебник от българските училища, пълно и прозрачно пълномащабно разследване на този пропуск в процедурите на МОН, подвеждане под отговорност на всички лица, замесени във внедряването на опасно и вредно идеологическо съдържание, насочено срещу психичното и физическото здраве на подрастващите, както и срещу демографската стабилност и националната сигурност на Република България".

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I