Няма смисъл – едни и същи, безсилни, посредствени


Николай Михайлов/24
smolian.com/Общество

По един кандидат за депутат се пада на 975 избиратели в Смолянско. Това сочи калкулацията според предварителните избирателни списъци и броя на мераклиите в региона за влизане в следващия парламент.

100 кандидати са регистрирани в листите на общо 21 партийни формации в областта. 97 495 пък са имащите право на глас по предварителни данни.

Какво се крие зад тези данни – едни и същи мераклии, преминали от една партия във втора и трета. Гледайки кандидат-депутатите, хората вече са забравили превъплъщенията им и се питат – „тоя не беше ли от тая партия, но беше и в друга?“.

 

Общо взето от листите лъха безсилие, пълнеж,

 

непознати кандидати, или едни и същи, или пък пребоядисали се. Този факт обаче е нормален за народопсихологията на българина.

По нищо не се усеща, че сме в предизборна кампания. Няма плакати все още на жадуващите народна любов, няма още и толкова много срещи. Отново голяма част от кампанията ще се води във фейсбук или ще се ходи на срещи по села и паланки. Някои ги видяхме на Трети март и толкова.

Все пак сме в началото на предизборната кампания, може пък изненадите тепърва да предстоят. Най –странно е, че предстоящите избори вълнуват само участниците в тях. Много от т.нар. електорат даже не знае, че предстоят избори на 2 април. Те си мислят, че си имаме парламент. Даже са изненадани, като ги попиташ дали ще гласуват. Най-често хората казват: „Мен политиците няма да ме нахранят, сам трябва да се спасявам“. Тези пък, които са в час с политическата и предизборна обстановка, коментират, че конфигурацията в бъдещия парламент пак ще е горе-долу същата и пак няма да се състави правителството.

 


Повечето са убедени, че наистина ще има избори до дупка.

 

Това пък ще доведе до още по-голяма нестабилност на държавата ни. Някои подкрепят действията на служебното правителство, други са категорични, че то нищо  съществено не прави за подобряване живота на хората.

„Пак никой не говори за доходите в провинцията и ниските заплати. Никой на говори за инфлацията и скъпите цени на основните хранителни продукти. Правят проверки и какво –същото е. Анархия цари в нашата държава и вече да си депутат е мръсна дума. Нищо няма да се промени, играят си игрите. Всичко е театър“, коментира крайно разочарован смолянчанин. 

Друг се възмущава, че тези 96 милиона за произвеждането на изборите можеше да се дадат за лечението на болни деца, за които отчаяните  родители търсят помощ в социалните мрежи.

Популизмът отдавна е  взел връх. В  кампанията пак ще потънат най-важните въпроси за нацията, свързани с националната сигурност и с икономиката.

Съществена част от политическото говорене на всички политически сили ще бъде, че хората са уморени и ще насочат говореното си към твърдите ядра и към периферията.

Продължаваме да сме без бюджет, без пари, сред неспирни съдебни спорове между политическите лидери, далавери, кризи, вътрешно разделение и международно обезличаване.

 


Хората са безсилни

 

да се противопоставят срещу въвеждането на еврото, доставянето на оръжие за Украйна, високите цени  и го усещат. Нищо не зависи от тях, държавата няма механизми и с хиперинфлацията да се справи, цените в магазините всеки ден са различни и все нагоре.

Родопчани са на мнение, че няма нужда от избори, защото политиците са едни и същи и най-важното не защитават интересите на обикновения човек, наречен електорат. И се радват, че не ни допуснаха да приемем еврото, защото са убедени, че заплатите няма да се вдигнат, просто ще се обърнат в евро.

Безсилие, апатия и недоверие, злоба към управляващите, това е профилът на електората. При тази обстановка мераклиите за народната любов ще трябва да провеждат предизборна кампания. 

Политик наистина стана символ на корупция и измама, а в последно време и на тотална посредственост и интелектуален капацитет.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I