Жельо МИХОВ/
24smolian.com/Общество/Регион

Треперещ старец, осланящ се единствено на бастуна си. Изчаква търпеливо всички автомобили, за да прекоси улицата. С маска на лицето, носещ голяма торба с боклук. Бавно стига до контейнера и изхвърля отпадъците. Изпуска обаче торбичката. Започва да ровичка, едва-едва, с ръце, за да я вземе, опипвайки останалите нечистотии в кофата за смет. Изтръсква я и бавно я сгъва, за да я ползва и друг път. Скъпа му е. Пести от всичко…

 

Човекът е сам, на улицата

 

Диша тежко, дълбоко. Личи от хлътването на маската. Две години облъчване из всички медии за опасността от коронавирус. За уязвимите групи. Свали маската, сложи маската.

И сега тя вече е част от лицата на уплашените старци.

От повече от 30 години върви другото облъчване. За цивилизационния избор, за Клуба на богатите, за прекрасния нов свят. Като из редовете на Олдъс Хъксли.

И от три десетилетия живеем в утопията на разбогателите се. Които вот след вот обясняват как ще спасяват държавата и всичко ще стане още по-прекрасно.

А човекът дори не е готов да се раздели със старата торбичка. Защото за нова ще трябва да доплати в магазина…

Прекрасният нов свят на телевизионно-партийната утопия.

Три десетилетия, крачка по крачка към това битие.

Но нека се върнем малко назад в историята.

 

Планината от светлина

 

Това означава персийската дума „кохинор“. Така е наречен един от най-ценните брилянти в света, с 2000-годишна история. Сега краси короната на английските крале. Естествено, отмъкнат от Индия.

В короните са втъкани всички престъпления на тези, които имат претенцията да са „господари на света“.

След победата при битката при Трафалгар е определен „нулевия час“. Гринуичкият меридиан. Показно, че от нас започва всичко…

След смъртта на кралицата на Англия, Индия си поиска брилянта „кохинор“. Няма да го получи. Империите не връщат нищо. Те само вземат. Цялото им охолство е било съградено върху чуждо нещастие. Върху паразитиране върху други народи, дори ликвидацията им.

С пушката „Уинчестер“ са изтребени милиони коренни жители на Северна Америка.

Впрочем, това е оръжието в Османската империя, доставено от САЩ и Великобритания по време на Руско-турската освободителна война. Артилерията е „дар“ от Германия.

Винаги са били съюзници на Османската империя в борбите й срещу Русия.

Никога не са искали разрешаване на „Източния въпрос“. За тях християните на Балканите не значат нищо. Интересите са важни.

 


„Вземи, Бен, това е редник Джо,

 

той пази американските петролни интереси в цял свят“, казва героят Рос от сериала „Приятели“ на сина си, опитвайки се да му отнеме любимата… кукла Барби, заменяйки я с пластмасов войник.

Епизод от сезон, излъчен през 90-те години. Истината покрай хумора.

„Проблемът на арабите е, че са си изградили държавите върху американския петрол“. Думи на един US сенатор.

Хора, които смятат, че всичко им принадлежи по право.

Планината от светлина един ден ще огрее и осветли целия мрак на западните империи.

Дори седмокласниците са чували за Опиумните войни, превърнали милиони китайци в наркомани. Но пък позволили на британската корона да трупа богатства.

Затова е и съвременната нетърпимост на китайците към Запада и влиянието му.

Всеки неудобен е наричан диктатор.

Особено тези, които отказват да се преклонят пред Хегемона, който паразитира върху гърба на собствения му народ.

 

***

 

Бедният дядо с маската се скъпи за една торбичка, защото България е в задния двор на „партньорите“. Тя трябва да се подчинява, но според докладите на „партньорите“ ще достигне техния среден стандарт след около 50 години.

Торбички ще има ли тогава?

 

„Българската държава дължи извинение на украинския народ“

 

Това заявил в ефира на една от националните телевизии някакъв политолог. От тия, дето все ги канят да ни обясняват като на дебили. И дебилите им се връзват. Като пенсионер на 50 лева от джипка.

Държавата все пак представлява народа. Този народ, който не позволи нито един от десетките хиляди евреи в страната да замине към нацистки концлагер. Народът, който не потърси реванш от мюсюлманите след Освобождението и не срути нито една джамия. Народ, който отвори границите си и прие хиляди арменци след геноцида в Турция, превръщайки страната ни в тяхна втора Родина. Народ, който прие хиляди „белогвардейци“, търсещи спасение след болшевишката революция. Народ, който не допусна „югославски сценарий“, защото остави да го води мъдростта. Народ, който 30 години търпи някаква измислена държава, създадена от Титова Югославия и никога несъществувала преди това, да й краде историята и плюе.

Този народ ли трябва да се извинява на някого? И защо? Защото някакъв щатен ала-балист, турил звание „политолог“, се опитва да чете морал. Ако толкова държи, нека тръгва към Киев и да се извинява на всеки срещнат там.

 


Българският народ не дължи извинение на никого

 

Апропо, същите подобни „политолози“ от три десетилетия извайват образа на един политик като „гарант за етническия мир“.

Етническият мир и модел в България се дължат на мъдростта на хората тук. Които няма за какво и защо да се извиняват на когото и да било!

 

***

Най-бедни, най-зависими.

Избори?

Защо и за какво?

За още оръжия, за още милиарди за несъществуващи американски самолети?

Държава, оставена в ръцете на всякакви сектанти, на яслата за „по два апартамента в Брюксел“.

Обществена тайна е, че партиите създадоха толкова свои милионери на наш гръб, че „американската мечта“ е просто една пръдня спрямо българските реалности.

 

„България е един разграден двор, в който силният партиец коли и беси.

 

Но той се прави на страшен единствено тук. Пред западните „приятели“ се навежда и облизва каквото му е подадено. За сметка на този изнурен, смачкан, докаран до кома народ. Затова 70 на сто от населението не ходи да гласува. Няма вяра, не иска да легитимира разбойници, които мислят само и единствено за джобовете си. Не чакайте. Но тези хора правят и една сериозна грешка. Подценяват пасивната съпротива на същия този народ. За когото в един момент нетърпимостта ще стане водеща и тогава ще се случи случка. И спасение няма да има. Колко да търпи? Старите са ясни. Тях можеш излъга. Малко вода, малко дърва, но останалите? В един момент ще дойде краят на тази красива приказка на съвременната аристокрация, която яде торти вместо хляб“.

Мнение на един обикновен човек. Сблъсквал се с всички гнусотии на съвремието ни. Цялата гнуслярщина, наречена власт.

71% не отиват да гласуват. Ще стават и повече. Това е добре дошло към момента за партиите. Но всъщност представлява изграждане на барикада. Нова желязна завеса, която може да стане и…

На снимките:

-Старецът и торбичката

-Мъртвият автопарк от Европа

-Последен напън за живот в селата

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I