Чиновници „избиха“ кравите, стопанин връща 6510 лева!

24smolian.com/Общество

„Имах 31 крави, получих средства за отглеждането им от Фонд „Земеделие“. Чиновници ме размазаха. Общината въведе Наредба за обществения ред, според която мога да гледам до 3 животни, не ми даваха и пасища и мери. Ликвидираха ми стопанството, а сега от Фонда си искат обратно 6510 лева!“.

Това изплака в съда стопанин от чепеларско село. Години наред е водил битка за правото да е животновъд, но всичко приключва, след като е осъден да връща изплатената му помощ.

Отглеждал е 31 крави, но през 2015, 2016, 2017 години „му е оказван натиск от различни държавни и общински структури върху дейността му на животновъд, като са му били съставяни редица актове, които впоследствие са отменяни от съда като незаконосъобразни“, посочи пред магистратите защитата на родопчанина. Общински съвет Чепеларе пък променя Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество, като е прието „земеделските стопани да не отглеждат повече от 3 броя едри преживни животни-крави с приплодите им до двегодишна възраст. Наредбата е била отменена при обжалване от страна на стопанина в Административния съд в Смолян.

Проблемите обаче продължават.

Със заповед на Фонд „Земеделие“ от май 2017 година е заличена регистрацията на животновъдния обект поради системни нарушения на ветеринаромедицинските изисквания, без да е ясно какви са тези изисквания и налице ли са предпоставките за заличаване на животновъдния обект, стана ясно в съда. Кравите били отглеждани единствено в обекта поради липса на пасища и мери. Това принудило мъжа да поиска помощ за отглеждането им от Фонда. След договора били направени още няколко анекса към него. „Нямаше как да ги храня чрез свободно пашуване, всячески общински и държавни институции ми пречеха да изпълнявам дейностите по отглеждането им. Ликвидирането на животновъдния обект не е по моя вина“, категоричен е стопанинът.

Шест години по-късно той бе осъден да върне на Фонд „Земеделие“ 6510 лева-главница по договора за предоставяне на кредит на животновъдите за отглеждане на селскостопански животни, изменен впоследствие с пет броя анекси. 949.84 лева - договорна лихва, както и 1551 лева-мораторна лихва.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I