Самуил Крумов/24smolian.com/Общество

Да се почувстваш като гост от миналото. Препратен от една епоха в друга. В социалната мрежа на… чешмата, край която се събират всички. И да си дадеш ясна сметка, че нищо не се е променило. Дори водата. Пълни тубите с меланхолията на собствената монотонност. Не задава въпроси, а само изслушва.

„Внукът спи до един часа. На 19 години, а не може да се наспи. Ми как ще работиш ти някъде така?“, изповядва мислите си възрастен мъж. С шапка, зимно яке, но твърди, че времето днес е чудесно. Окичил е две пълни туби с вода на велосипеда си. За баланс. Охка, пъшка, че трябвало той да дойде до чешмата, намираща се по пътя към моста към Крайно село.

Болежки много, вика.

„Захар имам, уморявам се. Но веднъж в месеца пия мастика. Тая водка не мога да я усетя. 200 грама изпивам и нищо ми няма. Пък при Дечката си пием домашна ракия. 54 градуса. Хваща. Даже ми дава половинка за вкъщи“, споделя 69-годиишният мъж.

После спомените го препращат другаде.

„Аз съм от село Мост. Ама все по Старозагорско съм работил. И в Турция бях. Единият син почина. Снахата си тръгна. Сирачетата аз ги отгледах. Другият син помага. Във Франция е от 15 години. В онзи бандитски град Марсилия. В строителството работи, ма вика „Тате, това е най-лошият град в Европа“, разказва мъжът.

Почва да бута колелото по нагорнището към пътя. Задъхва се.

Налага се да оставя моите туби и да се върна и да му помогна.

Изкачихме се горе. Благодари човекът, ама рече „Като си поема дъх, ще продължа. Като се пусна с колелото и вече е по-лесно“.

Цял живот, споделен в рамките на две пълни туби с вода.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I