24smolian.com/Политика

Очаквано Росен Желязков от ГЕРБ беше избран за първия председател на 49-ото Народно събрание. За него гласуваха 136 депутати от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Има такъв народ“. Против нямаше, а 94 парламентаристи от "Възраждане", ДПС и БСП се въздържаха.

Както колегите от 24rodopi.com първи писаха, още на 9 април, Бойко Борисов ще наложи за парламентарен шеф Росен Желязков, изненадата днес е, че хората на Слави Трифонов в парламента подкрепиха това. Първият опит на Борисовото предложение не успя, но след преговорите по празниците, Желязков получи необходимия брой гласове.

В срок от три месеца, ако парламентът издържи толкова, Желязков ще бъде заменен от депутата от ПП-ДБ Никола Минчев. Той беше председател на 47-ото Народно събрание, докато беше свален с група формации, начело с ГЕРБ-СДС. Сега обаче хората на Бойко Борисов постигнаха компромис с противниците си да сменят на ротационен принцип шефа на парламента. Като компенсация, че Желязков първи получава поста, ПП-ДБ ще може да излъчи председателя на парламентарната комисия по правни въпроси, която е от ключова важност за приемането на закони.

Преди гласуването водачът на герберските депутати Десислава Атанасова обясни отново, че двете водещи коалиции са постигнали споразумение за ротационната смяна, което не може да се приеме с официално решение на парламента.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I