24smolian.com/Темата+

ГЕРБ е първа сила в област Смолян с 11 677 гласа, спечелени на парламентарните избори на 2 април, но получава 1 депутатски мандат в 22-ри Многомандатен избирателен район. ДПС, която партия е с 9 892 гласа, печели 1 пълен мандат и получава втори при преразпределението по логиката на системата "Хеър-Ниймайер". Това написахме вчера следобед, часове преди ЦИК да обработи и последните протоколи на избирателни комисии. След 100-процентовото преброяване, математиците, с които медията ни партнира, започнаха ново пресмятане, като в един момент БСП си върна смолянски мандат, но в крайна сметка "червените" получиха депутатско място в Габрово, а в Смолян прогнозата на 24smolian.com е: ГЕРБ - 1, ПП-ДБ - 1, ДПС -2 мандата.

Съгласно избирателния кодекс и методиката за разпределение, следва мандатите по Многомандатен избирателен район (МИР) да се преразпределят, така че броят на депутатите от всяка партия на национално ниво да остане непроменен и да е равен на сбора им от всеки МИР.

Разликата, която се получава, се преразпределя по формулата на „Хеър-Ниймайер“ и се отнася за 8 мандатаА именно:

Отнемат се:

5 мандата от ГЕРБ;

2 мандата от Възраждане“;

1 мандат от ПП-ДБ.

8-те мандата се дават на:

2 мандата на ИТН;

6 мандата на ДПС.

При преизчисляването се налага от БСП да се отнеме мандат от един регион и да й се даде в друг, затова 8-те мандата рефлектират върху подреждането на листите в 9 избирателни района. „БСП в началото са на "нула", но отнетият от ГЕРБ мандат в Габрово се дава първо на БСП, и се отнема от БСП в област, където има най-малък остатък, и това е Смолян“, пояснява експерт от екипа на колегите от 24rodopi.com.

Очакваме резултатите от преизчисляването, което правят екипите от програмисти на Централната избирателна комисия. Както до последно не се знаеше дали ИТН влиза в парламента,  така и последното произнасяне за "малките мандати" е право на ЦИК.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I