24smolian.com/Общество

Родни гурбетчии правят по 50 000 евро от наркотици в Нидерландия. Доходоносен бизнес за хора от родопски села в „ниската земя“, които дори „крадат“ ток, за да е чиста печалбата.

„Наема се помещение за жилище или за бизнес. После подземният етаж се превръща в плантация на закрито за марихуана. От една реколта печалбата е около 50 000 евро. Задължителен елемент обаче е кражбата на ток. За инсталациите е необходимо електричество в промишлени количества. Други гастарбайтери от Родопите пък са специализирани в това. Много от тях се препитават именно с подобна дейност. Ако те хванат, присъдите са леки. Няма затвор, а обществено полезен труд в рамките на няколко десетки часа. Обикновено пращат провинилите се във ферми за отглеждане на животни. Така се изпълнява присъдата. Ако е в България, то Пазарджик не им мърда, но в Нидерландия е друго“, споделя за „Родопи voice“ отлично запознат с порядките на нашенци „от другата страна“.

Визират се гурбетчии от родопски села, заложили на лесните пари.

Огромна печалба в рамките на месеци. Тази схема в Нидерландия работи от години.

За нея писахме още през 2018-та година. Родопчани наемали къщи и ги превръщали в оранжерии за марихуана. Пригаждали помещенията със специални лампи за бърз растеж, използвали и торове, но въпреки, че дрогата е легализирана в Холандия, по този начин те престъпвали закона заради строго регламентираното производство на канабиса в Кралството.

„В рамките на два-три месеца успяват да отгледат реколтата и я продават топтан на свързани с бизнеса. Вадят се десетки хиляди евро. След това напускат жилището и си наемат друго. Страх ги е да не ги спипа полицията. Още повече ги е шубе обаче от албанците и мароканците, които са взели този бизнес в своите ръце. Тогава вече могат и никога да не се приберат в България”, разказват нашенци, живеещи в Нидерландия. По думите им, голяма част от тружениците по „ръба на бръснача” имат опит с дрогата у дома. Някои от тях дори са с присъди за притежание и разпространение на наркотици в Родопите.

Нашенци дори наемали „служители” от Източна Европа. „Фермерите” получавали по около 20-30 евро на час. Цената на марихуаната пък вървяла спрямо качеството. По легални цени била между 2 и 25 евро за грам.

На снимката: Хага, нашенци

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I