24smolian.com/Общество

Десетокласници от СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Смолян участваха в симулативен съдебен процес в рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ в Окръжна прокуратура – Смолян.

Тази година инициативата се провежда под мотото „Открито за съдебната власт“ и е съвместно с Административен съд.

Учениците посетиха Съдебната палата в града, където се намират кабинетите и на прокурорите.

В една от залите десетокласниците „участваха“ в съдебно дело, като влязоха в ролите на съдия, прокурор и адвокат, които трябваше да решат дали да потвърдят наказателно постановление спрямо нарушител на правилата за движение по пътищата. Процесът е по реален казус и се проведе на две инстанции. Нарушителят е бил установен да извършва дрифтиране по пътя и санкциониран с наказателно постановление от полицията, което той обжалваше първоначално пред Районен съд, а след това и на втора инстанция - пред Административен съд. И двата ученически съдебни състава потвърдиха издаденото наказателно постановление.

„С решението си десетокласниците заявиха, че не толерират подобно поведение на пътя, критични са към безразсъдното шофиране и са отговорни пред себе си и близките“, коментира Недко Симов, окръжен прокурор на Смолян. В инициативата участваха Игнат Колчев, председател на Административен съд  - Смолян, Николинка Обретенова, прокурор в Окръжна прокуратура – Смолян и Петя Оджакова, съдия в Административен съд – Смолян.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I