24smolian.com/Общество

Великден е! Най-големият християнски празник, на който се чества възкресението на Божия Син Исус Христос. Той доказва, че е Син Божи именно след като възкръсва на третия ден.
Възкресение Христово отразява в най-пълен вид християнската догма – вярата във възкресението на праведниците за вечен живот в един по-хубав свят.
На този празник християнската религия чества връщането на Исус Христос към живота, след като е разпънат на кръста и погребан. Жените мироноски откриват празния гроб, а Христос се явява на Мария Магдалина и на апостолите.
По Григорианския календар празнуването на Великден може да бъде най-рано на 4 април, а най-късно на 8 май, а по Юлианския календар - най-рано на 22 март и най-късно на 25 април. Православната църква определя датите за празнуване на Великден според Юлиянския календар, а Католическата църква - според Грегорианския.
Народите по света имат различни обичаи за отбелязване на Великденските празници, но трите основни елемента, без които тези празници са немислими, са шарените яйца, козунакът и агнето. Всяка година традицията повелява яйцата да се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. В миналото яйцето често пъти се е асоциирало с Вселената. То е било символ на прераждането през пролетта, а с възникване на християнството започва да се възприема като символ на раждане на човека.
Днес Великден е немислим без козунака, но в миналото на българската трапеза се е слагал традиционният обреден хляб. Козунакът, както и преди него традиционният обреден хляб, никога не се реже с нож, а се разкъсва.
Третият елемент от Великденската трапеза е агнешкото. Исус Христос е представян като Божи агнец и агнето се свързва с неговата смърт, защото е жертвано в деня на Възкресението - той е невинен и безгрешен и очиства греховете на света. Легендата разказва, че дори и на кръста не му счупили коленете както правели с всички, за да го запазят цял като жив агнец. По обичай може да се хапне агнешко на първия ден след 40-дневните Великденски пости.
Великден се слави седем дни – така наречената Светла седмица, а 40 дни след Великден православните християни се поздравяват с Христос Воскресе и Воистину Воскресе!
Имен ден на Великден празнуват Велико, Велика, Величко, Величка, Велин, Велина, Велка, Велко.
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I