24smolian.com/Общество

В Смолян бе открита уникалната изложба „Мостът на глаголицата”, която е експонирана на надлеза до общината. Преди това беше отслужен водосвет от свещеник Георги Атанасов от храм „Св.вмчк Георги Победоносец“. Участва и Църковният хор към храма с диригент Юлияна Атанасова.

„Щастлив съм да открия тази забележителна изложба, когато честваме Светите равноапостоли и просветители Методий и Кирил. Благодаря на Любомир Станишев, който ни направи съпричастни към красотата и уникалността на глаголицата.

Чрез тази изложба отдаваме заслужена почит към делото на светите братя и техните ученици, а също така тя е един поздрав към родните ни дейци на културата, учители, ученици  и на всички, които влагат частица от себе си в този своеобразен духовен мост на българщината“, каза при откриването зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

Изложбата е наречена „Мостът на глаголицата”, защото чрез нея евангелските истини стигат до народната душа и до всяко българско сърце. Азбуката и славянската писменост се оказват онзи чуден мост към нашето бъдеще. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало ще има и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат, каза авторът на експозицията Любомир Станишев. 

Основната и идея е с помощта на модерния дизайн да се популяризира глаголицата и нейното културно наследство.

Любомир Станишев написа на над 200 души името им на глаголица.  

Изложбата се реализира с помощта на община Смолян и е включена в Майските тържества.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I