24smolian.com/Общество

Бяха обявени победителите в конкурса за превод на художествен текст от български на английски, немски, испански и руски език. Езиковата надпревара, носеща името на патрона на Регионалната библиотека в Смолян-Николай Вранчев, се организира традиционно от РБ и цели акцентиране върху творби на местни, родопски автори. Конкурсът е насочен към ученици от 8 до 12 клас.

На тържествената церемония по награждаването директорът на библиотеката, Светлана Хаджиева, се обърна към присъстващите ученици, учители и библиотекари с поздравление в навечерието на най-светлия български празник, 24 май и пожелание стремежът към знания да бъде водещ в живота на всички ни.

Наградените на призовите места получиха грамоти и предметни награди, а всички останали грамоти за участие.

Тази година конкурсът акцентира върху родопския писател Емил Спиридонов и за превод бяха предложени два откъса от негови творби. Учениците в първа възрастова група (8-9 клас) превеждаха откъс от разказа „Злият от скалистия връх“ , а втора възрастова група (10-12 клас) - откъс от разказа „ Когато денят преваляше“. И двете творби са поместени в книгата на Емил Спиридонов „Изгубена радост“.

В надпреварата за най-добър превод се състезаваха 58 ученика  от различни училища в област Смолян: Езикова Гимназия "Иван Вазов" -Смолян, Професионална гимназия по Икономика “Карл Маркс” - Смолян, Профилирана природо-математическа гимназия „Васил Левски“ - Смолян, СУ „Отец Паисий“ - Мадан, СУ "Антим I" - Златоград, Професионална гимназия „Васил Димитров“ – Мадан.

42-ма от учениците участваха с превод на английски език. В първа възрастова група бяха получени  26 превода, а във втора възрастова група -16 превода. Преводачите на немски език представиха 15 превода – 7 на ученици от първа възрастова група и 8 на ученици от втора група. В категория „превод на руски език” бе изпратен 1 текст.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I