24smolian.com/Общество

Само шестима от общо 17 български евродепутати подкрепиха присъединяването на Европейския съюз към Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени.

„За“ гласуваха Радан Кънев от ДБ и Европейската народна партия (ЕНП), Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Против бе единствено Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и либерали (ЕКР), но по-късно Александър Йорданов от ГЕРБ/ЕНП промени вота си от „Въздържал се“ на „Против“.

Въздържаха се Асим Адемов и Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). Във вота не участваха Андрей Ковачев, Ева Майдел и Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), Петър Витанов, Цветелина Пенкова и Ивайло Христов (БСП/СиД) и Андрей Слабаков (ВМРО/ЕКР).

Вероятната причина цели 10 наши евродепутата да не подкрепят присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция е фактът, че у нас тя е обявена за противоконституционна.

След като Съветът на ЕС даде светлина на Истанбулската конвенция, тя ще стане задължителна за всички страни членки.

Припомняме, че Истанбулската конвенция има за цел да защитава жените от всички форми на насилие и да предотвратява, преследва и премахва домашното насилие и сексизма. Сред другите описани цели на Конвенцията е да допринася за премахване на всички форми на дискриминация. Противниците на конвенцията у нас се мотивират, че са „против джендър идеологията“ и „защото искаме децата ни да са момче или момиче, а не нещо трето измежду четиринадесет други в един списък. Искаме да сме майка и баща, а не „родител 1“ и „родител 2“.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I