24smolian.com/Общество

Срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и номинираната от партията му за премиер Мария Габриел текат прокурорски проверки.

Това съобщи държавното обвинение, явно подгрявайки изявлението на главния прокурор Иван Гешев "по актуални теми", което започна в 14 ч. В 15 ч. Габриел трябва да върне мандата, изпълнен или не, на президента Румен Радев.

На този фон пресцентърът на Гешев съобщи, че миналата седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили сигнали срещу Борисов, Габриел, както и срещу двама от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които поискаха уволнение на Гешев.

Сигналите са описани така: два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет – К.Ч. и Г.К.; сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в София от бивш член на Европейския парламент – М.Г.; сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име "Авиоотряд 28"); сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б.Б. - председател на политическа партия, М.Н. – бивш министър и др. лица.

Прокуратурата обяснява, че заради обществената значимост на случаите, проверките се извършват лично от върховни прокурори. Ако се наложи, ще се търси информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства.

Сигналът за Габриел очевидно е свързан със случай, по който тя вече беше проверена и почистена от КПКОНПИ още през 2019 г., когато тя беше евродепутат. КПКОНПИ беше сезирана от гражданско сдружение "БОЕЦ" в началото на същата година, след като разследване на "Биволъ" показа, че Габриел е сключила договор за наем с общинското дружество “Заводпроект” за апартамент на ул. “Никола Вапцаров“ 25 в столичния квартал "Лозенец". За жилището от 128 кв. м евродепутатката е плащала 400 лв. месечен наем. По това време наемите в същия квартал са варирали между 1400-1600 лв. Договорът е сключен през 2010 г., когато Габриел вече е в Европейския парламент с 30 000 лв. месечен доход, а Столичната община е управлявана от ГЕРБ. В решението на антикорупционната комисия се твърдеше, че Мария Габриел е използвала апартамента две години - от 2010 до 2012 г., въпреки че "Биволъ" предостави данни, че Габриел го е ползвала и като еврокомисар.

При разглеждането на сигнала КПКОНПИ е направила справка в сайта на Европейския парламент и също така е изискала автобиография на българския евродепутат, от която е установено, че Габриел заема към онзи момент висша публична длъжност. Комисията обаче на практика се възползва от празнини в националното законодателство, като посочва, че според стария закон за конфликт на интереси (ЗПУКИ), действащ до 2018 г., евродепутат не е публична длъжност. Така формално Габриел не се оказа нарушител. По-късно евродепутатите вече бяха изрично посочени като публични длъжности. Самата Мария Габриел обясни по-рано, че апартаментът е бил на "шпакловка" и договорът със “Заводпроект” е предвиждал да бъдат извършени довършителни работи, а цената на наема е била определена от лицензиран оценител. "Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече. Не съм искала да взема, да се привилегировам от някакво положение или да взема апартамент или каквото и да било. Напротив, просто имах нужда наистина от помещение, в което да си стокирам част от нещата", оправдава се тя пред сп. "Тема" през 2014 г. За Борисов е ясно, че миналата седмица "БОЕЦ" сезираха върховната прокуратура. Проверяваните членове на ВСС очевидно са Калина Чапкънова и Георги Кузманов, доскоро част от вярното лоби на Гешев, сега приемани като предатели от главния прокурор. За "Авиоотряд 28" още през 2013 г. лидерът на "Атака" Волен Сидеров твърдеше, че със самолети се изнасят пари в чужбина от управляващите, за да бъдат вкарвани в офшорни сметки. По думите на Сидеров парите са изнасяни за Ливан. "Става въпрос за милиардни суми", казваше той. Министър с инициали М.Н. - Мирослав Найденов, фигурираше в делото, нашумяло като "канибалското".

Очаквайте подробности

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I