24smolian.com/Политика

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна първия мандат за съставяне на правителство на Румен Радев.

Тя и акад. Николай Денков от ПП-ДБ дадоха съвместно изявление, на което обявиха, че е постигнато споразумение за съставяне на кабинет с министър-председател на ротационен принцип.

"Папката, която днес връщам, е празна. Защото в нея, и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да има имена на хора, които не са следствие на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности, а в резултат на задкулисни отговорности", каза Габриел. Тя припомни, че водила разговори за съставяне на кабинет с почти всички политически сили. "Различията ни с БСП станаха явни на много ранен етап. Аз се радвам, че това стана по време на разговорите, а не пред камерите", посочи тя.

"Времето за преговори, свързани с първия мандат, виждах като обединяващо, а не разделящо. Като време за доверие и принципи, а не задкулисие и договорки", обясни Габриел.

"Виждаме много силна заявка за конституционно мнозинство. Аз искам тук да благодаря на партиите, които и в този момент - ПГ на ДПС и ИТН застанаха зад мен, и приветствам това конституционно мнозинство да извърши реформите", подчерта тя. По думите й, в последните 48 часа са водени много интензивни преговори с взаимни отстъпки.

"Имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на това конституционно мнозинство", заяви Габриел.

„Искам да ви благодаря лично за усилията да съставите кабинета и да намерите подкрепа в един силно фрагментиран парламент. Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога трудно обясними компромиси и рискове за обществото“, каза от своя страна Румен Радев.

„Пътят, към който сте се насочили, изисква интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество“, добави той.

Президентът посочи, че в следващите дни ще връчи втория мандат на втората по численост парламентарна група.

„Искам да призова парламентарното представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и важните закони, защото те се очакват от българските граждани и са изключително важни за българската държава“, завърши Радев.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I