24smolian.com/Култура

Уникална изложба ще бъде открита в Смолян на 11 май. „Мостът на глаголицата” е композирана на надлеза до общината. Експозицията вече е подредена и може да се види от смолянчани и гостите на града. Изложбените табла са дело на Любомир Станишев, който в деня на откриването ще напише на всеки, който желае, името му на глаголица.   

Основната идея на изложбата е с помощта на модерния дизайн да се популяризира глаголицата и нейното културно наследство. Акцентира се върху красотата и уникалността на глаголицата, която е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук, всяка буква има свое разпознаваемо име, защото звуковете се чуват, а буквите се назовават, пояснява Станишев. В графичната система на глаголицата са залегнали три елемента със символно значение: кръст /символ на спасението/, кръг /символ на Божията вечност, защото Бог е без начало и без край / и триъгълник /символ на Светата Троица/. Така всяка буква от глаголицата освен че е невероятно красива като графика тя представлява и един неповторим, невидим духовен айсберг.

Най-старата глаголица се характеризира със заоблената форма на буквите. Наречена е българска, тъй като повечето паметници с подобна графика произхождат от българските земи.

Първоначалната глаголица е реконструирана по запазени паметници, един от който е „Азбучната молитва” на архиепископ Константин Преславски. Тя е стихотворна възхвала във формата на акростих, като началните букви на всеки стих, прочетени отгоре надолу, образуват първата славянска азбука – глаголицата. Текстът на „Азбучната молитва” е представен както на старобългарски език, така и на съвременен български език, за да бъде разбрано съдържанието на текста, обяснява Станишев.

Изложбата е наречена „Мостът на глаголицата”, защото чрез нея евангелските истини стигат до народната душа и до всяко българско сърце. Азбуката и славянската писменост се оказват онзи чуден мост към нашето бъдеще. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало ще има и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат, каза още авторът на експозицията.

Чрез тази изложба отдаваме заслужена почит към делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, а също така тя представлява и един поздрав към родните ни дейци на културата, учители и ученици, и на всички, които влагат частица от себе си в този своеобразен духовен мост на българщината.

Аз зная буквите и животът със знанието е добър*

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I