24smolian.com/Общество

Писмо до Света Богородица вдъхнови в конкурс 563 ученици от страната и чужбина.

Три от наградите дойдоха в Смолян.

Това е резултатът от проведения Десети национален конкурс  за рисунка, стихотворение и есе на Пловдивска света митрополия в чест на Въведение Богородично. Награждаването на победителите се превърна в трогателно събитие – смислено за вярата и красиво в преживяванията. Пълна зала с усмихнати деца, радостни родители и доволни учители – сякаш прегърнати от Божията благодат!

Празникът за децата започна с камбанен звън и благодарствен молебен от Пловдивския митрополит Николай, който е бил председател на журито от специалисти, оценявали творбите. В храма на Духовната семинария той благослови децата и призова Божията закрила и благодат да са тях. След това събитието продължи с награждаване на победителите в конкурса в новата Аула на Пловдивската православна духовна академия и семинария „Св.св. Кирил и Методий“. Стените бяха украсени като галерия с наградените  рисунки, изразяващи детското усещане и претворяване на личните чувства и отношения към Божията Майка. Тя е  въведена в Йерусалимския храма от праведните  си родителите св. Йоаким и св. Анна, когато е била само на три годинки.  Затова с решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж.

Оценка на проведения конкурса за ученици от 2 до 12 клас на тема „Моето писмо до Божията Майка“ направи основният организатор Недка Чолакова, завеждащ Просветно-културния отдел  на Митрополията. По думите й добрите резултати на децата показват правилното взаимоотношение между семейство, училище и църква и са основа за успешно духовно израстване на младите поколения. Тя им пожела под закрилата на Света Богородица да бъдат винаги усърдни, трудолюбиви и прилежни. Да носят в сърцата си любов и надежда, а към възрастните се обърна: „Повече да вярваме на децата и талантите им, те са искрени и чистосърдечни,  в конкурса има разтърсващи лични изповеди.“

Най-очакваният момент дойде с поздрава на митрополит Николай и връчването на наградите. Негово Високопреосвещенство каза на децата, че е щастлив да е с тях и да ги приветства с успешното участие. Вашето присъствие днес, каза той, вашето участие в тези духовни мероприятия ни утвърждават в надеждата, че България има бъдеще. Децата са бъдещето на нацията. Вие сте красивите цвета! Колко важно е децата да се възпитат в чиста православна вяра и любов към Бога! Той им пожела да умножават талантите, които Бой им е дал и да живеят в благочестие и мир.

Трима от наградените са смоленски деца от Неделното училище към храм „Св. Николай Чудотворец“ с духовен наставник отец Васил Маджаров. Трети награди печелят Ради Камбуров  в 4 клас и Мария Караколева в 5 клас с преподавател по Вероучение Мария Христова. Втора награда печели Елена Стоева в 12 клас.

Ето нейното преживяване: „Днес на награждаването останах отново с едно голямо емоционално впечатление. За поредна година съм наградена и съм част от това събитие. Всеки път оставам без думи от прочетените творби от останалите участници в конкурса и от поздравленията, отправени от дядо Николай към всички нас! Тази година участвах за последен път, защото съм в 12 клас и поради тази причина поканих с мен да дойде и семейството ми, което ме е възпитало и е до мен през цялото време! Исках да им покажа какво е чувството да присъстваш на това изключително специално за всяко християнско семейство събитие!“

Росица Примовска

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I