Приключи един от най-значимите проекти на Община Смолян за подобряване качеството на атмосферния въздух

24smolian.com/Общество

В Смолян се проведе аключителна пресконференция по проект „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян”. Зам.-кметът Марин Захариев посочи, че това е един от най-значимите проекти на Общината през последните години. В резултат на изпълнението му са намалели и фините прахови частици. „Имаме по-устойчиво отопление, по-висока енергийна ефективност и смятам със следващия проект да постигнем всички изисквания и трайно да влезем в нормите и да понижим още нивата на ФПЧ“, посочи той. Захариев поздрави и изпълнителите на проекта, които са контактували с хиляди хора.

Над 4000 домакинства подадоха заявления за подмяна на горивната база. След като се разглеждаха по определени критерии, одобрените домакинства бяха 2456, а монтираните уреди на пелети, котли и климатици са 4336, коментира ръководителят на проекта инж.Хамди Моллов. В голяма част от домакинствата са монтирани до три климатика. Той представи подробностите и резултатите при реализацията му. Целта на проекта е да се подобри качеството на въздуха чрез подмяна на неефективни отоплителни уреди с ефективни такива.


Проектът е финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020г.“, съфинансирана от ЕС чрез Kохезионния фонд и Европейския фонд за регионално развитие.

Той се изпълни на два етапа, а общата му стойност е 10 775 156.66 лв., като европейското финансиране е  9 158 883.16 лв., а националнатото-1 616 273.50 лв. В тази сума влизат и допълнителните средства, които са били необходими, за да се включат и селата в проекта.

Извършено е социологическо проучване за нагласите на населението. То е проведено през месеците октомври и ноември 2020 г. чрез пряко полустандартизирано интервю с представител на домакинството на възраст над 18 години. Реализирани са общо 4165 анкети, от които 4015 в Смолян, 80 в с. Момчиловци и 70 в с. Смилян. Разработена е актуална електронна географска карта. Разкрит е и поддържан зелен телефон, който все още е активен. Изготвен е анализ за видовете отопление по квартали, който обхваща всички квартали в града. Приоритет при кандидатстването са имали жителите на кварталите "Нов център“, "Стар център“ или района между Райково и Каптажа, тъй като там са били отчетени и най-високи нива на замърсяване, поясни инж. Моллов.

Разработена е визия представяща подхода за подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво в рамките на проекта.

Положителният резултат от реализацията на проекта  ще се оцени след още една година работа с пълния обем на подменените уреди. По новия проект, който ще се реализира по програмата, се предвижда подмяна на уредите на още 2000 домакинства.

Срокът за прием на заявления по новия проект е до 1 март догодина и досега има подадени около 1000 заявления. С реализацията на втория проект ще се подменят уредите на още около 2000 домакинства, като в него са включени и термопомпи.

Инж. Моллов уточни, че около 80 % от подадените заявления са от град Смолян, а останалите са от селата в община Смолян.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I