24smolian.com/Общество

Живееш в Германия, работиш в Ниделрландия. За стая от 8 квадратни метра плащаш 560 евро на месец. Ежедневно се пътува по 120 километра до фабрика за преработка на картофи. Удържат се транспортни разходи. Натрупват се дългове, трудът става принудителен…

Така описва съвременното робство в обширна статия по темата изданието „Бохолтер-Боркенер Фолксблат“. Жертва на него стават най-често граждани на Източна Европа-България, Румъния, Полша. „Структурите на търговията с хора от ангажирането през настаняването до работата са кръговрат, от който хората почти няма как да се измъкнат сами“, описва Пагонис Пагонакис, който е координатор на проекта „Честна организация на свободното движение на работна ръка“, който предлага консултации на български, румънски, гръцки и английски език. Най-често в подобна схема са набъркани посредници. От осем милиона заети в Нидерландия два милиона са наети чрез посредници“, казва Пагонакис. Той пояснява още, че отдаването под наем на жилища в Германия за експлоатираните работници е много доходоносен бизнес за престъпните банди…

Родни гурбетчии правят по 50 000 евро от наркотици в Нидерландия. Доходоносен бизнес за хора от родопски села в „ниската земя“, които дори „крадат“ ток, за да е чиста печалбата. Това пък е друг фрагмент от „тъмния гурбет“, за който колегите от 24rodopi.com пишат от години.

„Наема се помещение за жилище или за бизнес. После подземният етаж се превръща в плантация на закрито за марихуана. От една реколта печалбата е около 50 000 евро. Задължителен елемент обаче е кражбата на ток. За инсталациите е необходимо електричество в промишлени количества. Други гастарбайтери от Родопите пък са специализирани в това. Много от тях се препитават именно с подобна дейност. Ако те хванат, присъдите са леки. Няма затвор, а обществено полезен труд в рамките на няколко десетки часа. Обикновено пращат провинилите се във ферми за отглеждане на животни. Така се изпълнява присъдата.

Ако е в България, то Пазарджик не им мърда, но в Нидерландия е друго“, споделя за 24rodopi.com отлично запознат с порядките на нашенци „от другата страна“.

Визират се гурбетчии от родопски села, заложили на лесните пари. Огромна печалба в рамките на месеци. Тази схема в Нидерландия работи от години. За нея писахме още през 2018-та година.

Родопчани наемали къщи и ги превръщали в оранжерии за марихуана. Пригаждали помещенията със специални лампи за бърз растеж, използвали и торове, но въпреки, че дрогата е легализирана в Холандия, по този начин те престъпвали закона заради строго регламентираното производство на канабиса в Кралството.

„В рамките на два-три месеца успяват да отгледат реколтата и я продават топтан на свързани с бизнеса. Вадят се десетки хиляди евро. След това напускат жилището и си наемат друго. Страх ги е да не ги спипа полицията. Още повече ги е шубе обаче от албанците и мароканците, които са взели този бизнес в своите ръце. Тогава вече могат и никога да не се приберат в България”, разказват нашенци, живеещи в Нидерландия.

По думите им, голяма част от тружениците по „ръба на бръснача” имат опит с дрогата у дома. Някои от тях дори са с присъди за притежание и разпространение на наркотици в Родопите. Нашенци дори наемали „служители” от Източна Европа.

„Фермерите” получавали по около 20-30 евро на час. Цената на марихуаната пък вървяла спрямо качеството. По легални цени била между 2 и 25 евро за грам.

На снимките:

-"Трудовата борса" в парка - сред десетките чакащи да бъдат наети на работа

-Оранжерия

-Различни видове канабис с ценоразпис

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I