Михаела Илиева/24smolian.com/Общество

Когато природата ти поднесе сняг, започваш да извайваш с него образи“.

Това са думите на скулптура Велин Чаушев, който стана популярен в социалните мрежи със своите снежни творения. След тежката зимна обстановка в цялата страна през последните дни, Велин решава да не изхвърля снега от двора си, а да го превърне в творение на изкуството. Започва с шпаклите, триона и двете си ръце да изработва образи, които бързо придобиват оригиналност и истинност.

Родопският скулптор е познат на широката аудитория, защото от близо 8 години се занимава с изработване на дървени скулптури с моторен трион. За таланта си разбира случайно, докато реже дървата на двора. Започва да шари с резачката и така се образува първото му творение - мече. Впоследствие се запалва по това изкуство и следва извайването на много човешки и животински образи.  Към момента колекцията му наброява 200 творения, а още толкова има продадени и подарени.


Процесът по изработване е доста дълъг и трудоемък. Първо трябва да се сдобием с подходящия дървен материал, а после и да използваме набора от резачки - от най-голяма до най-малка. Започваме с отстраняването на излишъците, а после и със шлайфането и лакирането. При карвинг изкуството е изключително важно да имаш въображение“, споделя Велин Чаушев.

Творенията му бързо набират популярност и достигат измерения извън родното му село Старцево, а дори и извън пределите на България. Смело споделя, че от дълги години успява дори да се издържа от това изкуство. Недоволства обаче, че местната власт в Златоград неглижира и не подпомага неговите творения, а дори и му забранява къде да ги поставя.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I