Нова мода, нови документи

24smolian.com/Общество

Родопчанка, живееща в САЩ, поиска да си смени името. „Ние сме православни християни и тя винаги се е възприемала като носителка на името на Богородица, както така смятат и новите й роднини в Америка. Дори у дома, в младежките години, нейни приятели са казвали „Ти не си рускиня, защо да те наричаме така?“, споделят роднини на родопчанката, кръстена Маша. Името на жената било избрано по стара традиция, да се кръсти на бабата или дядото. През 1985-а обаче в Родопите били на мода по-руските имена. Така Мария станала Маша. Тя обаче никога не била наричана така от приятели и родата.

„Казвахме й дори Маре. Преди 16 години замина за САЩ, където до ден днешен живее. Там учи, завърши медицина, работи, задоми се. Сега просто поиска да си смени името. Поради натовареност тя самата не може да дойде на делата“, позоваха се  в съда роднини на 38-годишната родопчанка, която е поискала да й бъде сменено името.

Интересният казус бе разгледан в съд в региона.

„Тя знае, че ще има последици с административната работа по промяна на документите. Тя се представя с името си и всички се изненадват, когато трябва да покаже, че по документи то е друго. Приятелите и познатите я наричат Маре“, аргументираха се роднини.

Модата на руските имена в Родопите отдавна премина. Сергей, Игор, Олег, Валентина, останаха в миналото. Към момента много често избирани са Ерик, Робърт, Джамал, Стивън.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I