24smolian.com/Общество

Кметът Николай Мелемов изпрати писмо до МРРБ и НСОРБ по повод резултатите от оценката на подадените проектни предложения за безплатно саниране на жилищни сгради по Плана за възстановяване и устойчивост.

Ето какво се посочва в писмото:

„Налице е изключителен дисбаланс по отношение на разпределението на средствата по общини. Изключително активни градски общини като Смолян, Габрово, Димитровград и други остават с малък брой включени за финансиране проекти, при голям брой подадени и одобрени проектни предложения.

Както знаем, Планът за възстановяване и устойчивост се фокусира именно върху декарбонизацията и климатичната неутралност на градовете. Община Смолян бе активна и е подготвила този голям брой проекти, които значително биха допринесли към общата европейска и национална цел за намаляване на въглеродните емисии с най-малко 55% до 2030 година. Считаме, че с активността си сме заявили ясно намерение и воля за работа в тази посока и бихме допринесли за изпълнението на националната и европейската енергийни политики и политиката в областта на климатичните промени, както и за постигане целите на Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради. Всеки град и всяка община имат своите особености по отношение на типа многофамилни жилищни сгради и следва да се отчитат характеристиките на тези сгради, при които планински град като Смолян не е конкурентен с градове, където има високо строителство и по-големи застроени площи. Също така в Смолян отоплителният сезон е по-дълъг, консумираната енергия е повече, като по-голямата част от източниците й са твърди горива, освен това градът няма централизирано отопление. Всичко това води до разлики в енергийните характеристики и в енергийните спестявания на сградите в различните райони на страната.

Въпреки на пръв поглед обективната оценка съгласно критериите на процедурата, считаме, че не е коректно активни общини като Смолян с толкова висока проектна готовност и значителен брой подадени и преминали успешно административна, техническа и финансова оценка предложения да получат едва 6% от заявения ресурс, а други общини получават почти максимума от 30 000 000  при много по-ниска активност.  Наясно сме, че не всички подадени проекти ще бъдат финансирани, но за областен град като Смолян би следвало да бъде отпуснат по-голям финансов ресурс.

Още повече, че в община Смолян гражданите, живущи в тези 60 сгради, които са в резервен списък са вложили собствени средства за изготвяне на обследване за установяване на техническите характеристики в размер на 1 189 283.51 лв. с ДДС, които не биха могли да си възстановят, освен ако държавата не предвиди средства за компенсация.

С оглед на така изложеното и предвид наличието на висока проектна готовност в Община Смолян, както и в други подобни общини, считаме за крайно необходимо да бъде преразгледано решението за финансиране, като се осигури допълнителен финансов ресурс и се отчитат и местните специфични характеристики на етажната собственост, както и да бъде зачетена активността на гражданите и общините. Считаме, че община Смолян е ощетена и разпределението на ресурса за инвестиции за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд е неравномерно в държавата, с което постигането на специфичните цели на конкретната процедура остава под въпрос за много райони в страната.

Разчитаме на Вашата подкрепа за възможно преразглеждане на решението и финансиране на по-голям брой проекти в общини като Смолян, с висока проектна готовност или за увеличаване финансовия ресурс.

По отношение на втория етап на процедурата, предлагаме предвидените 20% съфинансиране да бъдат осигурени от държавата, а не от сдруженията на собствениците. Предложението е инициирано от представители на сдруженията на собствениците, по време на среща в Общинска администрация – Смолян и е подкрепено от представители на законодателната и изпълнителната власт от Област Смолян“. 

        

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I