Емил Кръстев/24smolian.com/Мнения

„Пачката в джоба вече се свърши…“, пее Кондьо в една от емблематичните за чалга културата песни, наречена „Мъни, мъни“. Някакъв странен вариант на парчето на „АББА“, което е със същото заглавие. Но там не се пее за жени, които изпохарчили парите на лирическия герой.

Доскоро „Алеманията“ за родните гастарбайтери бе като „Обетованата земя“ за евреите. Но това вече не е така.

„Преди дни страната бе блокирана от стачка в 6-7 сектора. Недоволни са земеделци, ресторантьори, общопрактикуващи лекари. Социалните мрежи кипят. Вярно, че ние гурбетчиите сме някак си изолирани от местните – от вкъщи до работата, от работата до вкъщи, а в през уикенда е самота. Затова гурбетчиите живеят и спят във Фейсбук, иначе ще откачат“, обрисува картината роден гурбетчия за 24rodopi.com. Той успява да спестява между 700 и 1000 евро, но казва, че живее с много социални ограничения. Тежи му повече липсата на „живот след работа“.

Преди десет години президентът на Русия Владимир Путин имаше реч пред германски депутати. Тогава никой не обръщаше внимание на т.нар. „диктатор“. Той обаче им заяви следното: „Не искам да ви се месим, но има нещо, което не разбираме. Отказвате да развивате ядрената енергетика, не искате газ, на дърва ли ще се отоплявате след време? Не забравяйте, че и дървата са при нас, в Сибир“.

„Пачката в джоба вече се свърши…“ иде ли време на дървата? Германската икономика бе двигателят на Евросъюза. Но вече издиша.

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I