24smolian.com/Общество

„Смолянска област изглежда като неглижирана и позабравена от държавата, не само на хартия. Пътувайки в региона, с просто око се вижда какви дефицити има в инфраструктурата, а те възпрепятстват нормалния живот, инвестициите, демографията. Ето защо амбицията ни е да поставим необратимо начало на инвестиционни инициативи, които да помогнат на областта да стане проспериращ граничен регион, привличащ инвестиции, туристи, за да останат младите хора тук и да се раждат повече деца. Приемам присърце всички проблеми, защото не искам те да останат празни обещания, които да се повдигат само на парламентарен контрол“.

Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Там той проведе работна среща с областния управител Захари Сираков, кметовете и народни представители от региона. В срещата участва и инж. Ясен Йорданов – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Според министър Цеков големият проблем на област Смолян е липсата на скоростни пътища, които да я свързват с вътрешността на страната за по-бърз и удобен превоз на хора и товари. Той изброи и 9 важни обекта, които са изоставени в последните 5-6 години и по тях не се работи. Сред тях са ремонтът на пътя Белица - Загражден, укрепването на свлачищата по пътя Смолян - Мадан в района на село Тикале, пропадания по главния път Смолян - Стойките - Широка лъка - Девин и др. „В годините назад много е обещано и хората вече не вярват, че ще има подобрение. Хората от Родопите искат да стигат по-бързо до Пловдив и Кърджали, а не както сега за два часа и половина“, посочи министър Цеков. Той подчерта, че за подобряване на пътната свързаност в област Смолян приоритетни проекти за МРРБ са изграждането на трета лента с обща дължина 13 км в отделни участъци по направлението Асеновград - Смолян. Очаква се до няколко месеца да има избран изпълнител за проектиране. Паралелно с това са предвидени 7,2 млн. лв. за проектиране на изцяло нов четирилентов скоростен път от АМ „Тракия“ при Пловдив през Смолян до Рудозем и границата с Гърция. Отсечката ще бъде с дължина около 100 км и ще е с проектна скорост на движение 90 км в час. Министър Цеков уточни, че това е дългосрочен проект, чието строителство може да започне не по-рано от 5 години, но ако проектирането започне сега  и се направят първи стъпки проектът ще бъде необратим.

„Изумен съм как е възможно да има участъци по републиканската пътна мрежа, които от 5-6 години да стоят с ограничено движение заради свлачища или пропадания на платната. Това показва как по една или друга причина подобни локални проблеми са пренебрегнати от държавата“, коментира министър Цеков след настояване от кметове и народни представители да се вземат спешни мерки за възстановяване на участъци, в които от години се преминава еднопосочно заради свличания, особено по направленията Смолян - Стойките - Девин, Смолян - Мадан в района на село Тикале и Борино - Тешел - Девин. Затова той разпореди аварийно, по незабавност да бъдат възложени възстановителни и укрепителни дейности за проблемните участъци, за които има сключен договор и проект. По отношение на свлачището при село Тикале министър Цеков посочи, че за неговото укрепване има сключен инхаус договор с „Автомагистрали“ ЕАД.

Министър Цеков информира още, че в област Смолян ще бъдат вложени около 100 млн. лв. по 69 проекта на общините, подадени за финансиране от държавния бюджет. Той призова кметовете да бъдат активни и при проектна готовност да подават заявленията си. Тази седмица ще бъдат подписани договори за 124 проекта с общините.

Андрей Цеков разпореди на АПИ всички преписки с искания на общини към агенцията за изграждане на изкуствени неравности или т.нар. „легнали полицаи“ по републиканските пътища в чертите на населени места да бъдат анализирани и проверени и да започне работа по тях. Редица кметове посочиха пред министъра, че повече от две години си пишат с АПИ и не могат да се разберат за поставяне на неравности, които да ограничават скоростта в населените места, а това е важно за пътната безопасност.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I