Смолянското село Кутела ще получи уникален подарък за своя празник на 15 юни – реставрирания пистолет на войводата Огнян Комитов-Садък. Идеята за реставрацията на оръжието е на младите момчета от Сдружение „Родопски хайдути"-Смолян, които от години издирват и съхраняват старинни народни предмети и носии. В самото реставриране на пистолета, помощ оказаха техните съмишленици от старопланинското село Мирково. „Желанието ни е да подарим реставрираното оръжие на село Кутела, защото някога, когато се е наричало село Каршалъ, е било родно място на Огнян Комитов-Садък и е редно днешните му наследници да притежават тази сакрална и исторически ценна вещ", каза Манол Ружинов, председател на Сдружение „Родопски хайдути".

Пистолетът датира от края на 19 век и заради деликатното си състояние след толкова време, ще бъде поставен в специално създадена за целта кутия. Наред с пистолета на войводата Садък, кутелци ще получат и негов портрет.

Огнян Комитов – Садък е роден през 1857 г в с.Каршалъ, Пашмаклийска околия. По време на Руско – турската война, бил повикан да служи в турската армия, но той отказва и дезертира. След като бива обявен за предател, срещу него се започват гонения. Тогава събира малка чета, с която прави обири на известни турски дерибеи. През 1902 г.поставя началото на известната Македоно-Одринска революционна организация в този край.

След дълъг размисъл и вече на години сам решил да се покръсти, което не било от голямо значение за него, защото всички мерил с един аршин, независимо от вярата.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Каршилъ (Каршалъ) е старото име на Виево, а Кутела тогава е бил махала на Виево;)

    ОтговорИзтриване
  2. Каршилъ е старото име на Виево, а по-онова време Кутела е бил махала на Виево;) .http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%BE

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I