Животът е мръсна чалга, а колата е като лубрикант
 „Лудите Господ ги пази. Нищо няма да ни стане!", категорично е двадесетгодишно момче. Вдигнал е яката и пуши цигара. Седнал е на пейка зад блок в родопски град. Държи фаса, а с другата ръка показва снимки на телефона си. На тях се виждат дървета и „кацнала" върху едно от тях кола по таван. Очукана и разбита. Момчето се хили. Това е неговият автомобил.
„Не знам, бях пил. Качих едно приятелче и тръгнахме да обикаляме. Много е хубаво да се джитка през нощта. По заведения, назад-напред. Не ти харесва едното място, палиш и отиваш на друго. И така си въртим по един сокак извън града, газ и не забелязах камъка на пътя…", разказва пред репортер на 24rodopi.com момчето. Прибира си телефона в джоба и вади друга цигара. Поглежда към автомобила си и само изрича „Бе, хубава кола си беше". На няколко метра на паркинга е очуканото му до неузнаваемост превозно средство. Стои на трупчета, защото джантите вече са продадени.
„Тряснах се в камъка на пътя. То си беше цяла скала и след това колата направи кълбо и спря по таван в дърветата. Нищо ни нямаше. Няколко секунди, де да знам, стояхме вътре и излязохме. Нито драскотина по нас. Бях пил, нямах книжка и приятелят ми „застана зад волана".
Сега ще продавам на части останките и смятам скоро да си взема друга. Без кола не може в днешно време. За работа, за обикаляне, няма гаджетата да се возят по таксита. Една катастрофа, случва се. Никой не е застрахован. Не ме е страх, що да ме е страх? Нали ви казвам, случва се. Пък и лудите Господ ги пази, дето се вика. Яд ме е малко, че бая пари отидоха за ремонт като я взех, ама какво да направим. Животът продължава", хили се момчето.
Убедено е само в едно-и следващата му кола трябва да е с подобни габарити. За всеки случай, да държи при сблъсък с някоя друга скала по пътищата.
 
***
 
Младо момче ремонтира мотоциклет пред гараж край панелките на малък родопски град. Ръцете му са омацани до лактите. Бърше ги в потника си.
„Стар е, но още има сърце. Аз пък отдавна имах мерак. Преди месец ми взеха книжката, ама ме боли… Ще го стегна и го възсядам", казва момчето и потупва мотора.
„Хванаха ме с малко алкохол. То, кой ли кара трезвен в тази държава. Цялата ни махала е пълна с пияници. Всички карат. Кога изтрезняват? И мен така ме пипнаха-не пиян, а с махмурлук. Има разлика. Като седне да фирка човек, си седи и върти мохабет, не му трябва да пали и да тръгва някъде. Лошото е, че като се засили сутрин човек след „дълга маса" вечерта и като го пипнат, няма как парите да не отчетат нещо. Ей така стават после главоболията. Така ме гепиха", разказва младият родопчанин.
„Сега няколко месеца ще стоя без книжка. Как да вървя пеша? Стягам си мотора и газ. Мяташ мадамите отзад и да не ти пука. Така се забива лятно време. Не като някакви бекове. Турил фолио на „бавареца", лепнал спойлер, надул чалгията и направо лети-кара джам, Горна Чурка-ауто!
Еййй, по селата са уникални. Там съм ги признал. Измие колата на селската чешма, сложи цайсите и пристига на кръчма в града. Идва в ранния следобед, върти по улиците, музиката-бар, гледа с извадена ръка. Големи, просто са големи. Е, как после такива не ги спират да духат, като се прибират намахани като след тридневна циганска сватба? Как не чух един подобен да приберат? Мен с махмурлука ме цапнаха, а такива си отиват направо към рекорд. Ще ковнат като нищо три и нагоре промила. Тия сигурно и рушвети бутат или пък на село всички си се знаят-кой брат`чед, кой баджанак, кой не знам к`ъв. Оправят се. Не че нещо ме дразнят, ама аз сега съм без книжка и като ги гледам такива, и полудявам. Иначе преди просто им се забавлявах. Сума се навъдиха сега гъзарци-тузарци. Полепил малко плочки по баните из Холандия и Германия и яко! Панелката тече, ама автомобилът хваща окото. Бръмчи назад-напред. Разбираш ли-фатката е да си на „Ти" с обстановката. Животът си е мръсна чалга. Чувствата са в очите. Разхождаш мадамите, настъпваш газта, после къде ще ги проснеш-няма никакво значение. Нали се сещаш, че никой не им вика „Ела да ми видиш картините в хола или колекцията с албуми на 100 Кила с отпечатък от джуките на всички фолк бамбини". Първо ти скиват колата и после идва останалото. Действа направо като лубрикант.
Животът е скорост. Кратък е, затова няма време за губене в покой докато чакаш да ти върнат книжката. Ето, правя си мотора и лятото ги почвам", разяснява философията на съвремието младият мъж.
Бърше се в потника и продължава да си поправя своя подход към мадамите.
 
***
 
Това е съвремието ни. Някои го наричат „Класация на простотията", защото вече няма антирекорд, който да не сме чупили. С тази разлика, че родната книга на Гинес май се нарича „Черна статистика". Темповете, с които я пълним, скоро ще я превърнат и в „Червената книга" на един изчезващ вид, погубил се чупейки рекордите на простотията.
 
 
 

 
Депутатите умуват
 
От Родопите до столицата през заобиколни пътища, магистралата – забранена за млади шофьори
 
Младите шофьори да не карат по магистралите. Такава идея имат депутати от БСП, които работят по нов Закон за движение по пътищата. Ако промяната стане факт, новаците с до 3 г. стаж зад волана няма да летят със 140 км/ч по "Тракия", а ще карат с 90 км/ч по обиколния маршрут.
Над новия закон работят червените депутати Татяна Буруджиева и Георги Свиленски. Обсъжда се и предложението тийнейджърите, току-що изкарали книжки, да не излизат с колата на тати след 22 ч в първите 3 или 6 месеца. Причината за готвените мерки са зачестилите катастрофи, предизвикани от неопитни шофьори. "Предложението младите водачи да не карат по магистралите ми звучи прекалено дискриминационно", коментира идеята Георги Янакиев, шеф на Съюза на автомобилистите в България.
 

 
В Родопите се вадят книжки с фалшиви дипломи за 8 клас
 
1000 лв. уреждат изпит по кормуване
 
Сериозни нарушения има при проверката на изпитите за шофьорски книжки. Най-важните са предварително попълнени листовки, които са раздавани по специален начин, пише в актуален доклад на транспортното министерство.
Много хора са взимали практически шофьорски книжки, без да имат напълно знанията, необходими за управление на автомобил. Може би са попълвали предварително всички листовки и може би са си вземали по-леко изпита, предполагам не безплатно, а срещу някаква услуга на съответния изпитващ.
Най-разпространена е корупцията при издаването на шофьорските книжки, издаването на СЕМТ разрешителни и при проверките на пътя, сочи докладът.
Според разкритата схема кандидат-шофьорите плащали между 500 и 1000 лв., а след това били изпращани при точно определен човек, най-често в провинцията. Там взимали изпита по кормуване без никакви проблеми.
В Родопите има десетки случаи на опити на хора, които нямат основно образование да си извадят свидетелства за правоуправление. В последните дни всекидневникът „24х7 Родопи" разкри няколко случая, като сред тях дори имаше лица, които не са завършили 8 клас в България, но са успели да стигнат до университети в Турция. Един от тях бе разкрит при опит да си извади шофьорска книжка.
С фалшива диплома от училището в село Широко поле се оказа съдружник на строителна фирма във френския град Лил.


-----------------------------------------------------------------
ПАРФЮМ Christian Dior Addict 100мл за жени на СУПЕР ЦЕНА 30лв
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I